ACTUEEL

Overheid kiest voorrangsgroepen Mexicaanse griepprik

De overheid bepaalt welke bevolkingsgroepen voorrang krijgen bij de inentingscampagne tegen de Mexicaanse griep. Het vaccin is namelijk niet voor iedereen tegelijk beschikbaar. Dat meldt het AD.

Drie genomineerden voor voorrang

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat er in oktober een miljoen injecties beschikbaar zijn. Er zijn twee prikken nodig per persoon. De eerste groep bestaat zodoende uit een half miljoen personen. Voor de eerste lichting komen kinderen, extra kwetsbare mensen en artsen en verpleegkundigen in aanmerking. Het is nog onduidelijk wie de kwetsbare mensen zijn. Jim van Steenbergen, arts bij het RIVM, zegt in het AD: “Dat zouden de ouderen en chronisch zieken kunnen zijn, de groep die normaal ook de griepprik krijgt. Maar er zijn ook aanwijzingen dat vijftigplussers beter bestand zijn tegen dit virus omdat ze al een keer met een soortgelijk type griep in aanraking zijn geweest.”

Kwetsbaarheid leeftijdsgroepen

In Nederland zijn er tot nu toe 134 gevallen bekend. Hiervan zijn 21 mensen vijftigplussers en 32 mensen zijn jonger dan 20. De Mexicaanse griep komt het meest voor bij jongeren tussen de 25 en 29. Kinderen lijken volgens het RIVM de griep makkelijker over te nemen en er heftiger op te reageren.

Vraag naar vaccinatie

Of er veel vraag naar de vaccinatie is, is volgens het RIVM afhankelijk van de ernst van de griep. Van Steenbergen: “Als de griep zo mild blijft als nu, wil misschien maar de helft van de bevolking een inenting. Maar zodra er doden vallen, staan ze in de rij.” Producent 3M heeft gister bekend gemaakt dat de vraag naar beschermende mondkapjes toeneemt. Nederlanders treffen voorzorgsmaatregelen, maar het RIVM bestrijdt het nut van de mondkapjes.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

14 november 2009

Wis jullie dat meer dan 20000 Afrikaners sedert 1994 is al dood niet door de griep maar vermoord.

http://www.projek2010.co.za/page/Projek.aspx

http://www.plaasmoorde.com/

http://plaasmoorde.blogspot.com/

http://vl.altermedia.info/zuid-afrika/gruwelijke-moorden-op-blanke-zuid-afrikaanse-boeren-afrikaans-lanbouwer-gevaarlijkste-beroep-ter-wereld_3517.html

Top