ACTUEEL

Ecorys onderzoekt ziekenhuiszorg voor WHO

Het Nederlandse onderzoeks- en adviesbureau Ecorys gaat in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie onderzoek doen naar ziekenhuisvervangende zorg in Europees verband. De onderzoeksresultaten worden begin 2014 verwacht.

In veel van de 53 Europese landen zijn de zorgsystemen gefragmenteerd en gecentreerd rond de ziekenhuizen. Het is vaak onduidelijk of ziekenhuisopname de meest (kosten)effectieve interventie is voor specifieke gezondheidsgerelateerde situaties. Onnodige ziekenhuisopnames kunnen een bron zijn van voorkombare zorgkosten.

Rendement

Om maximaal rendement te halen uit de eerstelijnszorg en om onnodige ziekenhuiskosten te voorkomen, streven veel Europese landen, waaronder ook Nederland, naar versterking van de eerstelijnszorg. Ecorys gaat voor de WHO ondermeer onderzoeken welke omstandigheden bijdragen aan substitutie en hoe groot de potentiële besparingen zijn.

Landenstudie

Ecorys zal de zorgsystemen in zes landen binnen de Europese regio van de Wereldgezondheidsorganisatie onderzoeken. De eerste landenstudie zal gericht zijn op Moldavië. De keuze voor de overige landen zal de komende maanden plaatsvinden in samenwerking met de opdrachtgever.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top