ACTUEEL

Ziekenhuisdirectie meer macht over medisch specialist

Ziekenhuisdirecties krijgen meer greep op medisch specialisten. De directie moet opdrachten kunnen geven over de manier waarop de specialisten hun werk doen en hoe ze daar verantwoording over afleggen. Het maakt niet uit of de specialist in dienst is bij het ziekenhuis of daar voor eigen rekening werkt. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) donderdag geschreven aan de Tweede Kamer.

Meer zeggenschap voor directie

De minister deelt de eerdere opmerking van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) dat de specialist te veel zijn eigen gang gaat zonder de ziekenhuisdirectie te vertellen waar hij mee bezig is. Klink vindt dat de directie meer zeggenschap moet krijgen over de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de patiënt.

Verantwoording afleggen

De specialisten hebben eigen regels waarin ze hebben vastgelegd hoe ze hun werk moeten doen, maar de RVZ concludeerde dat de directie van een ziekenhuis vaak niet weet in hoeverre ze zich daar aan houden. Van Klink moeten de specialisten hierover verantwoording gaan afleggen aan de leiding van het ziekenhuis.

Patiëntveiligheid in het geding

De minister vindt het onacceptabel dat artsen weet hebben van misstanden, maar de ziekenhuisdirectie er niets over vertellen. Nog erger zijn volgens hem artsen die gewoon doorwerken als ze weten dat de veiligheid van hun patiënten op het spel staat. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Kools

14 juli 2009

Natuurlijk moeten specialisten alleen het belang van hun patient voor ogen hebben. Maar de vadsige arrogantie waarmee onwetende besturen in zichzelf ronddolen zonder ooit zelf een patient te zien is de belangrijkste oorzaak van de hoge kosten en neergaande kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland.

Ik zeg het nog maar eens: weg met de zgn. "managers".

Anonym

14 juli 2009

Ik denk dat er verschillende kanten aan dit verhaal zijn: er zijn specialisten die behoorlijk zelf-ingenomen zijn én die kunnen, als geen ander, de directieleden "misbruiken": dienstverband of vrije vestiging maakt niet uit. Wat wel uitmaakt, is het balans tussen de persoonlijke kwaliteiten van de desbetreffende specialist én ziekenhuisbestuurder: het besef van normen en waarden, van professioneel omgang met elkaar én met patiëntenzorg. De staf kan hierin een regulerende taak hebben: essentieel is of de staf zo een situatie tijdig signaleert en adequaat erop reageert.

Voor veel specialisten en ziekenhuisbestuurders zal geen speciaal maatregel nodig zijn.

Top