ACTUEEL

ACM wil vergunning voor Haagse ziekenhuisfusie

ACM wil vergunning voor Haagse ziekenhuisfusie

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil dat het Bronovo en het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) een vergunningsaanvraag doen voor hun fusieplannen. Dit meldt de ACM vandaag.

De Haagse ziekenhuizen Bronovo en MCH kondigden op 2 juli 2013 aan dat ze een bestuurlijke fusie aan het voorbereiden zijn. Per 1 januari 2014 moeten de ziekenhuizen onder één raad van bestuur en één raad van toezicht vallen. Met de fusie denken de ziekenhuizen onder meer beter in te kunnen spelen op de volumenormen van beroepsverenigingen.

Zorgverzekeraars

De ACM stelt dat er na de fusie twee grote combinaties van ziekenhuizen in Den Haag en omstreken over zouden blijven. De Bronovo-MCH combinatie en de HagaZiekenhuis-Reinier de Graaf combinatie. Een belangrijke vraag in het vervolgonderzoek is volgens de ACM of de zorgverzekeraars in staat blijven om de belangen voor hun verzekerden op het gebied van kwaliteit en prijs te waarborgen. Hierover zijn de verzekeraars het niet eens.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM: “De standpunten van zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen spelen een belangrijke rol in onze beoordeling van fusies tussen ziekenhuizen. Uit het tot nu toe verrichte onderzoek blijkt dat de meningen van de zorgverzekeraars verdeeld zijn. Extra onderzoek is nodig om hier meer duidelijkheid over te krijgen.”

Nader onderzoek

Als de ziekenhuizen besluiten een vergunning aan te vragen, volgt een nader onderzoek door de ACM naar de gevolgen van de fusie voor patiënten en zorgverzekeraars.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top