ACTUEEL

Bronovo en MCH maken fusieplannen bekend

De Haagse ziekenhuizen Bronovo en Medisch Centrum Haaglanden (MCH) gaan bestuurlijk fuseren. Per 1 januari 2014 zullen de ziekenhuizen onder één raad van bestuur en één raad van toezicht vallen en ontwikkelen ze een gezamenlijke visie en beleid. Dat maakten de ziekenhuizen dinsdag bekend. De ziekenhuizen houden hun eigen naam.

Met de fusie denken de ziekenhuizen onder meer beter in te kunnen spelen op de volumenormen van beroepsverenigingen. Dat houdt in dat bepaalde behandelingen, zoals bijvoorbeeld complexe operaties van longkankerpatiënten, een minimaal aantal keren per jaar worden uitgevoerd.

In een reactie stelt Joop Hendriks, voorzitter raad van bestuur van het Bronovo, dat de bestuurlijke fusie vooral is ingegeven door de medisch specialisten zelf. “Medisch specialisten van beide ziekenhuizen werken al veel samen. De werkvloer heeft ons om deze stap gevraagd, zodat de zorg tussen de maatschappen van beide ziekenhuizen beter georganiseerd kan worden met als resultaat betere spreiding en concentratie in de regio.”

Coöperatie

In februari 2013 werd al bekend dat beide ziekenhuizen voorbereidingen troffen om bestuurlijk te fuseren. Aanvankelijk zou ook het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) uit Gouda hier deel van uitmaken, maar dat ziekenhuis doet vooralsnog niet mee. Wel blijven de drie ziekenhuizen gezamenlijk de A12-coöperatie vormen . De samenwerking heeft volgens de ziekenhuizen al veel resultaten opgeleverd, zoals één oncologisch centrum, één IC-netwerk, een gezamenlijke PET/CT, een Obesitaskliniek en biedt ook voor de toekomst mogelijkheden.

Hendriks: “De noodzaak om te fuseren is in Den Haag, waar een grote concentratie van ziekenhuizen is, veel groter dan in Gouda. Het Groene Hart Ziekenhuis heeft in die regio een  monopoliepositie, waardoor zij zich nog kunnen bezinnen op een volgende stap. Het GHZ is niet afgehaakt en het is zeker nog mogelijk dat zij zich in de toekomst bij de fusie aansluiten.” De plannen van het Bronovo Ziekenhuis en MCH worden overlegd met het GHZ.

ACM

De fusie is vrijdag 28 juni 2013 gemeld bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ziekenhuizen hopen in de komende maanden goedkeuring voor de fusie te ontvangen. (ANP/Skipr)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top