ACTUEEL

OM eist straf voor hulp bij dood moeder

De 71-jarige Albert Heringa, die in 2008 zijn moeder hielp om haar leven te beëindigen, moet daarvoor een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden krijgen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man het recht in eigen hand genomen. Heringa voelt zich echter niet strafbaar. "Wat ik deed, moest gedaan worden. Haar wens was legitiem", zei hij dinsdag voor de rechtbank in Zutphen.

De verdachte hielp zijn 99-jarige moeder om een einde aan haar leven te maken door pillen voor haar in te zamelen. De moeder meende dat haar leven was voltooid. Ze had daarover al driemaal met haar huisarts gesproken, maar die wilde niet zomaar meewerken. Het OM meent dat zoon en moeder een tweede arts hadden moeten consulteren. De huisarts weigerde bovendien niet ronduit, maar zei dat ze de doodswens eerst vaker wilde horen, aldus het OM.

Zuivere motieven

De officier van justitie erkende wel dat Heringa uit zuivere motieven heeft gehandeld. Maar in de afgelopen jaren zijn vergelijkbare gevallen wel door artsen geholpen. "De hulp bij Moek Heringa is niet medisch zorgvuldig toegepast. De verdachte voelde zich in een dwangpositie gemanoeuvreerd, maar er was hier geen sprake van een acute noodtoestand."

Geen andere optie

Raadsman Wim Anker betoogde dat zijn cliënt geen andere optie had. Hulp bij zelfdoding of euthanasie mag alleen door een arts uitgevoerd worden. Maar als de huisarts weigert, kan een oudere met een doodswens nergens naartoe. In 2008 waren dit soort verzoeken bij een tweede arts "volstrekt kansloos" geweest. En de 99-jarige vrouw kon zelf de benodigde pillen nooit bijeen garen. "Het is nu aan de wetgever of de rechter om in te grijpen", zei de advocaat. Hij bepleitte schuldigverklaring zonder strafoplegging.

De rechtbank neemt 4 weken de tijd voor het vonnis, dat op 22 oktober wordt uitgesproken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top