ACTUEEL

Huisartsen stemmen in met zorgakkoord

Huisartsen hebben dinsdagavond "bijna unaniem" ingestemd met het zorgakkoord. Dat meldde de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De huisartsen moeten meer ziekenhuiszorg zelf gaan uitvoeren, maar daar wordt wel extra geld voor vrijgemaakt. Ook wordt de samenwerking met andere zorgverleners in de buurt versterkt.

LHV-voorzitter Steven van Eijck: "Er ligt nu een solide meerjarig groeipad voor de huisartsenzorg. De huisarts kan zijn verantwoordelijkheid blijven nemen als regisseur van de zorg in de buurt en poortwachter voor de tweede lijn. Maar de echte winnaar is de patiënt, want die is ook de komende jaren verzekerd van zinnige en zuinige zorg, dichtbij zijn vertrouwde huisarts."

Van Eijck benadrukt dat patiënten straks "niet meer voor elk wissewasje" naar het ziekenhuis hoeven. "Nu stuurt een huisarts bijvoorbeeld iemand met een huidaandoening door naar een huidarts. Straks maakt hij een foto van de huid en mailt hij die voor een 'meekijkconsult' naar de dermatoloog, die daarop reageert."

Kanttekening

De LHV plaatst wel een kanttekening: het akkoord betekent wel "dat er meer werk op het bord van de huisarts en zijn team komt te liggen", stelt de organisatie in een verklaring. "Dat kan alleen als dit geleidelijk gebeurt en in goede samenwerking met andere zorgverleners, de gemeente en zorgverzekeraars." De vereniging belooft dat proces "nauwgezet" te volgen en te begeleiden.

Hoofdlijnenakkoord

Tijdens de ledenraad stemden de huisartsen in het met het hoofdlijnenakkoord voor de eerstelijnszorg. Over de details daarvan moet nog verder worden gepraat. Eerder werd al ingestemd met het hoofdlijnenakkoord voor de GGZ en voor de ziekenhuizen. De LHV telt ruim 11.000 leden. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

25 september 2013

2,5% groei mogelijk bij een inflatiecijfer die groter is... tel uit je winst..
Wat en knappe bollen.

ANH Jansen

25 september 2013

Bedenk ook dat de som van Eerste Lijn en Tweede Lijn lager moet zijn dan de delen afzonderlijk; Tweede Lijn moet zeer fors inleveren om dat mogelijk te maken of Eerste Lijn moet veel meer doen voor nog minder.

Gelukkig kan er altijd nog worden gepind bij de afwezigen in de Agenda voor de Zorg; de apotheken, extramuraal.

Maar ja, hoe lang kan je nog van een kale kalkoen plukken?

En wat te doen als de Kalkoen werklijk in de pan is beland? Wie is dan de volgende Kalkoen?

Met pistool op de borst, het MBI houdt de Minister altijd op heuphoogte paraat, is het lastig onderhandelen in de gereguleerde markt: de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur gelden niet meer.

En geen koepel die daar naar kraait.

Top