ACTUEEL

IGZ: publiek onderschat ernst euthanasie-geval

De publieke opinie onderschat de ernst van het euthanasie-geval in Tuitjenhorn, waarvoor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de uitvoerende huisarts op non-actief stelde. Dat zei woensdag een woordvoerder van de IGZ. "Zo'n bevel is een zware maatregel die de inspectie echt niet zomaar oplegt, maar alleen als er een heel goede reden voor is."

Onder huisartsen in Noord-Holland ontstond commotie nadat hun collega uit Tuitjenhorn op non-actief was gesteld en hij kort daarop zelfmoord pleegde. Uit privacy-overwegingen bleef de IGZ vaag over de precieze reden waarom de arts geen zorg meer mocht verlenen, wat tot onrust onder de huisartsen leidde. De inspectie moet daarom openheid van zaken geven, vinden huisartsenvereniging LHV en artsenfederatie KNMG.

Beroepsnormen

"Huisartsen die handelen volgens de beroepsnormen en de wetgeving, hoeven zich nergens zorgen over te maken", aldus de IGZ-woordvoerder. De inspectie gaat met verschillende zorgkoepels praten over verantwoorde zorg rond het levenseinde. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

16 oktober 2013

Kom met de feiten...

Anoniem

17 oktober 2013

De IGZ zou best gelijk kunnen hebben maar verliest één aspect uit het oog. Dat betreft het optreden van de politie die door de IGZ is ingeschakeld. De huisarts is vlak voor middernacht van huis opgehaald en urenlang verhoord. Uiteraard heeft zoiets een enorme impact. En kon dat verhoor niet tot de volgende dag wachten? Natuurlijk kon dat wel maar die afweging maakt de politie helemaal niet. De huisarts is daardoor op dezelfde manier behandeld als een straatrover. De politie is daar vermoedelijk zelfs trots op ("we behandelen iedereen gelijk") maar het slaat natuurlijk nergens op. Helaas heeft het zijn uitwerking niet gemist.

Het zou de IGZ sieren als zij haar beleid over het betrekken van de politie bij onderzoek zou heroverwegen. Vrijwel altijd is daar absoluut geen haast bij en kan er dus mee gewacht worden tot er meer duidelijk is over de feiten. De IGZ lijkt zich niet bewust van het feit dat vanaf het moment dat de politie wordt geïnformeerd de politie de regie heeft. Die beschouwt een casus als deze als een verdenking op moord en handelt dienovereenkomstig, niet gehinderd door enige medische kennis.

Ergo, niet het besluit tot stillegging van de praktijk is het probleem, maar het tegen middernacht uitleveren van de huisarts aan ondeskundige politiefunctionarissen.

Top