ACTUEEL

Heringa 'blij noch opgelucht'

Albert Heringa is "blij noch opgelucht". Dat zei hij dinsdag na het vonnis van de rechter over zijn hulp bij de zelfdoding van zijn moeder. "De uitspraak voelt als een nog niet afgemaakt proces."

"Doordat ik schuldig ben bevonden zonder strafoplegging, blijft de strafbaarheid van dit handelen in stand. Daardoor kunnen mensen in eenzelfde situatie nog steeds niet transparant zijn." Heringa zei het wel heerlijk te vinden dat hij vrij is, "maar ik heb een aanzet tot nieuwe wetgeving gemist in het vonnis".

Onschuldig

"Ik ben het er niet mee eens dat ik schuldig ben bevonden. De rechtbank heeft wel gehonoreerd dat ik onbaatzuchtig handelde, maar er te weinig rekening mee gehouden dat ik afmaakte wat mijn moeder al was begonnen. Ik ben pas gaan handelen toen ik merkte dat zij haar medicijnen aan het opsparen was", aldus de 71-jarige man. "Het ligt allemaal niet zo scherp. Door dit vonnis blijft een grote groep mensen in omstandigheden als de mijne toch kwetsbaar. Ik ga er nog eens goed over nadenken", voegde hij er aan toe.

Cosmetisch

"De kou is een beetje uit de lucht, maar lang niet helemaal." stelt raadsman Wim Anker over het vonnis. Anker noemt het vonnis schuldig zonder straf positief, omdat de eis van het Openbaar Ministerie (3 maanden voorwaardelijke celstraf) volgens hem "hard" was. Hij was minder te spreken over de argumenten die de rechtbank gebruikte om tot het vonnis te komen. "Voor een groot deel theoretisch en cosmetisch" noemde hij dat.

"Maar daar moeten andere rechters dan misschien maar wat van vinden". Anker en Heringa hebben nog niet besloten of ze hoger beroep instellen, maar sluiten dat niet uit.

Andere conclusie

Het Openbaar Ministerie (OM) herkent zich in belangrijke onderdelen van het vonnis van de rechtbank. "De rechtbank is immers, net als het OM, van oordeel dat hier sprake is van een strafbaar feit en een strafbare dader", staat in een verklaring. "De rechtbank komt tot een andere conclusie wat betreft de strafoplegging. Het OM wil dit vonnis met name op dit punt nader bestuderen." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top