ACTUEEL

Heringa krijgt geen celstraf voor hulp bij zelfdoding

De 71-jarige Albert Heringa die in 2008 zijn 99-jarige moeder aan haar vrijwillige levenseinde hielp, is schuldig verklaard zonder strafoplegging. Dat vonniste de rechtbank Zutphen dinsdag.

Tegen Heringa was een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden geëist. Hulp bij zelfdoding zonder tussenkomst van een arts is strafbaar in Nederland. Er staat een maximumcelstraf van 3 jaar op.

Pillen

Volgens het OM nam Heringa het recht in eigen handen door zijn moeder, 'Moek' Heringa, te helpen bij haar dood. Heringa hielp zijn 99-jarige moeder om een einde aan haar leven te maken door pillen voor haar in te zamelen. De moeder meende dat haar leven was voltooid. Ze had daarover al driemaal met haar huisarts gesproken, maar die wilde niet zomaar meewerken.

Noodtoestand

Heringa's advocaat Wim Anker verklaarde eerder voor de rechter dat er sprake was van een noodtoestand. Heringa zou hebben gehandeld uit overmacht. Volgens de rechtbank was er echter geen sprake van een noodtoestand en was ook niet aannemelijk dat er geen andere arts te vinden was waarbij moeder en zoon met hun verzoek terecht konden.

Toch staat het volgens de rechter buiten kijf dat Heringa's handelen was ingegeven door naastenliefde en dat Moek's dood de wens was van zowel zoon als moeder. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top