Finance

Duits apothekersbedrijf in Amerikaanse handen

De Amerikaanse distributeur van geneesmiddelen McKesson neemt zijn Duitse branchegenoot Celesio over. Dat maakte de onderneming donderdag bekend. McKesson versterkt met de acquisitie zijn positie op de markt voor generieke medicijnen, geneesmiddelen waar geen patent meer op rust.

McKesson telt circa 3,9 miljard euro neer voor een belang van iets boven de 50 procent dat nu nog in handen is van een investeringsmaatschappij. Daarnaast doet het bedrijf een openbaar bod op de rest van de aandelen. Inclusief schuld bedraagt de waarde van de transactie ongeveer 6,1 miljard euro.

Nederland

Het in Stuttgart gevestigde Celesio levert aan 65.000 apotheken en ziekenhuizen in 14 landen, waaronder Nederland. Het bedrijf heeft meer dan 28.000 mensen in dienst. Door de overname ontstaat volgens McKesson een van de grootste groothandelsbedrijven in medicijnen ter wereld, met een gecombineerde jaaromzet van ruim 150 miljard dollar en zo'n 81.500 mensen op de loonlijst.

McKesson gaat ervan uit dat de overname direct bijdraagt aan de winst per aandeel. De kostenbesparingen die door de samensmelting worden behaald, lopen naar verwachting binnen 4 jaar op tot tussen 275 en 325 miljoen dollar. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top