ACTUEEL

Weduwe Tromp: geen interesse in zijn verhaal

Anneke Tromp, de vrouw van de omstreden huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn, vindt dat haar man sinds de avond van de politie-inval geen enkele gelegenheid heeft gehad om zijn verhaal te vertellen. “Laat ik het nog beter zeggen: niemand was geïnteresseerd in zijn kant van het verhaal”, zegt zij zaterdag in Nieuwsuur.

Huisarts Tromp diende in augustus een terminaal zieke patiënt veel meer morfine toe dan toegestaan. Even later overleed de patiënt. Een coassistent van het AMC in Amsterdam was aanwezig bij de euthanasie die Tromp uitvoerde. Zij had grote twijfels over het handelen van de huisarts, vooral over de grote doses morfine en een slaapmiddel die hij toediende. Ze meldde haar bevindingen bij haar begeleider in het AMC dat op zijn beurt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) inschakelde. Na een politie-inval klaagde justitie hem aan wegens moord. Begin oktober beroofde de huisarts zichzelf van het leven.

'Dolksteek in de rug'

Volgens de weduwe was in augustus een situatie ontstaan waarbij “je letterlijk met je rug tegen de muur staat. En dan kun je twee dingen doen: je kunt handelen volgens de regels en je kunt handelen uit erbarmen met de patiënt.” Dat het AMC direct naar de inspectie is gestapt, zonder eerst met haar man in gesprek te gaan, noemt de weduwe “een dolksteek” in de rug van haar echtgenoot. “Hij nam het de coassistente en de coördinator van het AMC absoluut kwalijk dat ze niet met hem in gesprek zijn gegaan maar direct naar de hoogste instanties zijn gegaan. Dat hij niet de kans heeft gehad met zijn 22 jaar ervaring, om uit te mogen leggen wat hem bewogen heeft. Of dat impulsief was, of dat de dosering niet goed was, daar had je over kunnen praten en dan had je alsnog kunnen beslissen of je iemand aanklaagt’, aldus Anneke Tromp. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

De Vries

11 november 2013

"Niet de gelegenheid gehad om zijn eigen verhaal te vertellen"? De huisarts heeft zij zichzelf van het leven beroofd een aantal dagen na een langdurig verhoor.

Hij heeft dus wel degelijk de gelegenheid gekregen zijn kant van de zaak te vertellen en dat ook gedaan. Kort daarna heeft zij zichzelf van het leven beroofd. Dat is bijzonder triest maar vanaf toen kon hij ook geen toelichting meer geven.

Dat de co-assistente weer bekritiseerd wordt is al helemaal belachelijk. Zij heeft de enige juiste actie ondernomen, daarna hebben anderen de vervolgstappen bepaald. Die co-assistente verdient lof en bescherming.

jos

12 november 2013

Wordt er nog wel aan de patiënt in kwestie gedacht??
Hoe die de laatste maanden en misschien wel jaren heeft geleden en van de pijn verlost was. Denk eens hoe het is dat iemand moet lijden en je zou niets mogen doen. Hij zat al aan de top van de morfine en hij wilde graag van het lijden verlost worden. Hij was toch al stervende, moet iemand dan stikken?
Is het dat wat ze willen. Ga eens naar iemand toe die al maanden heel veel pijnstilling gebruikt en er is geen behandeling meer voor, doe dat eens. Je moet ook iemand de kans kunnen geven om te overlijden en te laten rusten. Het is egoïstisch zoals jullie nu omtrent de handeling van de huisarts discussiëren.

Anton

12 november 2013

Waar het om gaat is dat er onfatsoenlijk gecommuniceerd is over het vermeende handelen van de huisarts. De co-assistent had tegen de huisarts moeten zeggen: "ik voel me hier niet prettig bij, ik ga dit bespreken met mijn supervisor en de supervisor had eerst verhaal moeten halen bij Tromp (hoor- en wederhoor) alvorens het hogerop te zoeken.
Het AMC had moeten checken of er hoor- en wederhoor had plaatsgevonden alvorens de Inspectie te waarschuwen enz.
Voorts: ik hoop van harte een arts als Tromp aan mijn bed te krijgen als ik lig te stikken op mijn doodsbed!

Top