ACTUEEL

Apothekers vangen bot bij rechter

Zorgverzekeraar Achmea hoeft een vergoedingssysteem voor 19 Amsterdamse apothekers niet te wijzigen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag geoordeeld.

De apothekers hadden een kort geding aangespannen tegen de verzekeraar, omdat ze door lage vergoedingen medicijnen met verlies moeten verkopen. Volgens de apothekers had Achmea het nieuwe systeem, dat de verzekeraar in 2012 invoerde, niet mogen laten doorlopen in 2013.

Met het kort geding wilden de apothekers gecompenseerd worden voor het verlies dat ze hebben geleden. De rechter is van mening dat de apothekers een overeenkomst zijn aangegaan die ook voor 2013 geldt.

Onbegrip

De apothekers waren teleur gesteld over het vonnis, liet hun advocaat Hans van der Perk woensdag weten. “Ze begrijpen niet dat ze kunnen worden gedwongen om met verlies te leveren'', aldus Van der Perk. Het is nog niet bekend of de apothekers nog in beroep gaan tegen het vonnis. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

20 november 2013

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2013:5758

Uitspraak is niet zo simpel. NZa beleidsregels en prestaties zijn niet eenduidig en een Kort Geding is niet het aangewezen instrument om daarin helderheid te verschaffen als de NZa weigert dat zelf te doen.

Productie B en C van Achmea waren voor deze Kort Geding Rechter voldoende om te oordelen dat van spoedeisend karakter geen sprake is.

Zaak voor de bodemprocedure zegt de Rechter in wezen.

Mogen verzekeraars alle prestaties en tarieven op 1 hoop gooien en als de apotheken niet massaal sluiten is de honorering voldoende of zijn de beide tarieven, materiaalkosten en vergoeding voor de zorg gescheiden zoals de NZa suggereerde om zo scheiding van zorg en handel mogelijk te maken.

Bewijslast voor verliesdragendheid ligt bij de apothekers; gewoon je hebben en houden op straat gooien, met de billen bloot en het is aan het oordeel en smaak van de verzekeraar of je failliet moet gaan of niet.

Gezond verstand is nog altijd met vakantie in dit land.

Op naar Luxemburg.

Top