ACTUEEL

Erasmus MC stevent af op 20 miljoen verlies

Erasmus MC stevent af op 20 miljoen verlies

Het Erasmus MC in Rotterdam stevent af op een recordverlies van 20 miljoen euro aan het eind van boekjaar 2013. Dit heeft een perswoordvoerder tegenover Skipr bevestigd. Dit wordt het vierde achtereenvolgende jaar dat Erasmus MC rode cijfers schrijft.

Volgens een woordvoerder is het verlies grotendeels toe te schrijven aan de bouw van een nieuwe apotheek aan de A15 bij Gorinchem gebouwd. Het Erasmus MC verwacht deze incidentele kosten de komende jaren terugteverdienen, ondermeer door aansluiting te zoeken bij andere partijen. Daarnaast heeft het Erasmus MC met bezuinigingen die ook andere UMC’s treffen. Bovendien is het door de economische crisis lastiger geworden om geld te krijgen van derden voor grote onderzoeksprojecten.

Vacaturestop

Het Erasmus MC heeft een vacaturestop ingesteld om het verlies op te vangen. Hiermee blijven naar verwachting zo’n 700 banen niet ingevuld bij natuurlijk verloop. "Als organisatie proberen we zo veel mogelijk op te vangen door efficiënter te werken, bijvoorbeeld door afdelingen nauwer met elkaar te laten samenwerken", aldus de woordvoerder. 
Het Erasmus MC is via het project ‘Beter met minder’ al bezig met plannen om financiële tegenvallers op te vangen, meldt RTV Rijnmond. Het ziekenhuis onderstreept dat het ook in tijden van bezuinigingen nodig blijft om te investeren teneinde het Erasmus MC toekomstbestendig maken. Het gaat hierbij om zaken als belangrijke onderzoeken, een nieuwe elektronisch patiëntendossier en de bouw van een nieuw ziekenhuis.

Rode cijfers Erasmus MC

Met een jaaromzet van circa 1,3 miljard euro is het Erasmus MC de grootste zorgorganisatie van Nederland. In 2010 verloor het ziekenhuis 6,6 miljoen euro, in 2011 zo’n 1 miljoen euro en in 2012 10,8 miljoen euro. De financiële perikelen leidden eerder dit jaar tot een conflict binnen de raad van bestuur. Na berichten over falende computersystemen waardoor het ziekenhuis de grip op de geldstromen zou zijn kwijt geraakt, moest topvrouw Elisa Carter opstappen.

------

Hoe houdbaar is de top van de Nederlandse zorg? Kom naar het Skipr 99 event

U bent niet te oud. En ook niet te jong. U bent op uw plek in Skipr generaties; een spetterende live talkshow tijdens het Skipr 99 event op woensdag 18 december 2013. Voor het eerst staan tijdens het Skipr 99 event de masterclasses financiën, innovatiestrategie en governance het menu. Meld u vandaag nog aan voor één van de masterclasses en de Skipr 99 talkshow.

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Van der Stelt

4 december 2013

Indien voor vierde jaar op rij naar negatief resultaat waar is, roept dit wel de vraag of hier nog wel sprake is van proactieve sturing en hoe toezichthouders hierin acteren. Het schrappen van een kerstpakket als maatregel roept ook niet meteen vertrouwen op.

Anoniem

4 december 2013

Het EMC is gewoon niet 'in control' in het primaire proces. Dat is al jaren en elke enigszins betrokkene weet dat. Dat verklaart ook waarom andere UMC's wel zwarte cijfers schrijven.

Top