ACTUEEL

Saxenburgh Groep stuurt financieel topman weg

Saxenburgh Groep stuurt financieel topman weg

De Saxenburgh Groep heeft bestuurder Henk van der Wal, portefeuillehouder van financiën en nieuwbouw, dinsdag de wacht aangezegd. Hij moest per direct terugtreden. Dat heeft de raad van toezicht in goed overleg met de raad van bestuur besloten, zegt René Schuldink, voorzitter raad van toezicht, tegen Skipr.

Financiën

Schuldink noemt de tegenvallende financiële resultaten voor het Röpcke Zweers Ziekenhuis van de afgelopen jaren de reden voor het vertrek van Van der Wal. Vorig jaar boekte het Röpcke Zweers ziekenhuis een verlies van ruim 6 ton. Dit negatieve resultaat zette een streep door de nieuwbouwplannen. “Dit jaar koerst het ziekenhuis af op een positief resultaat, echter de doelstelling van 2 miljoen euro winst wordt niet gehaald”, zegt Schuldink. “Er zit een gat in qua exploitatie”. De afgelopen drie jaar zijn onder Van der Wals bewind de doelstellingen ook niet gehaald, aldus Schuldink. Met het oog op de nieuwbouw noemt hij dit wel van groot belang, want de bank eist voor de financiering een bepaalde ratio. En het ziekenhuis is aan vernieuwing toe. Schuldink zegt er geen vertrouwen meer in te hebben dat Van der Wal de resultaten goed weet te krijgen.

Verantwoordelijkheden

Van der Wal vormde samen met Pauline Terwijn een collegiale raad van bestuur. Van der Wal had onder meer financiën en nieuwbouw in zijn portefeuille. Terwijn was verantwoordelijk voor de zorginhoudelijke zaken. “De raad toezicht heeft zich op de kwestie beraad. Daarbij heeft hij zich afgevraagd of de gehele raad van bestuur vernieuwd diende te worden, of een van beide bestuurders”, zegt Schuldink. Gezien de verdeling van de portefeuilles heeft de raad besloten dat Van der Wal het veld moet ruimen. Van der Wal trad in mei 2008 aan als bestuurder. Daarvoor werkte hij zo’n twaalf jaar als controller voor het ziekenhuis.

Opvolger

De Saxenburgh Groep komt binnenkort met een plan om de financiën weer op orde te brengen. Ondertussen is de raad van toezicht bezig om een opvolger te vinden voor Van der Wal. “We willen op heel korte termijn een interim-bestuurder aanstellen met een bedrijfseconomische achtergrond, een zwaargewicht”, zegt Schuldink. De raad van toezicht zoekt een vaste bestuurder "niet via de reguliere weg via een bureau". "Deze wordt gehaald uit ons eigen netwerk”, zegt Schuldink. “We hebben nu een shortlist met zo’n vijf tot zes personen. Daar houden we er zo'n drie van over. Volgende week beginnen de eerste gesprekken. Hebben we een goede interimmer die wil aanblijven, dan is dat ook een optie.”

Vertrekregeling

Formeel moet de arbeidsovereenkomst met Van der Wal nog ontbonden worden. Schuldink wil dit op nette wijze doen "door de regelingen in zijn arbeidsovereenkomst na te leven”. Daarbij gaat het om een jaarsalaris. Een bedrag wil Schuldink niet in de mond nemen. Uit de jaarverslagen blijkt dat het om een bedrag tussen de 160.00 en 170.000 euro gaat. De Saxenburgh Groep is onder meer eigenaar van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg.

Van der Wal onthoudt zich op dit moment van commentaar, zo heeft hij aan Skipr gemeld.

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

9 december 2013

Natuurlijk moet Terwijn ook weg. Als voorzitter ben je verantwoordelijk, zeker als een kwestie al langer speelt.

O. Lopes Cardozo

9 december 2013

Het is in het primaire proces dat het geld verspild wordt. De zorg rondom de patiënt dus. De keuze van de RvT is daarom ook niet logisch.

Hammink

9 december 2013

Er zijn bestuurders die gewoon kunnen blijven zitten bij een groter financieel debacle.

de Kousemaeker

9 december 2013

Los van de inhoud, de noodzaak en de achtergrond van de besluitvorming omtrent het ontheffen van Van der Wal uit zijn functie, is de vorm waarin niet erg chique.

Ik ken de inhoud van de besluitvorming niet (en dit zal ongetwijfeld weloverwogen gebeurd zijn, en noodzakelijk geweest zijn), maar ik denk wel dat op deze wijze nodeloos een persoon beschadigd wordt.

Dat is jammer voor de persoon, en ik denk onnodig voor de organisatie.

Ik hoop voor beiden dat ze snel door kunnen met de focus op de toekomst in deze woelige tijden.

Kampen

9 december 2013

Het stoort mij dat een betrokken, bevlogen en verantwoord bestuurder op deze manier te schande wordt gemaakt en beschadigd.
xigid

Anoniem

9 december 2013

Ja het is jammer dat er personen worden beschadigd. Maar wat te denken van vele integere mensen die door directies en verantwoordelijken al jarenlang thuis zitten en hun woede over hun ontslag niet kwijt kunnen en zeer zwaar beschadigd zijn door 'leidinggevenden'? Omdat die leidinggevenden hun eigen gekochte baantje belangrijker vonden dan het lot van hen die de organisatie zijn uitstekende naam hadden bezorgd?
En dit land gaat maar door met duizenden zorgenden te willen ontslaan en roeit een hele generatie het liefst uit die altijd met veel liefde en betrokkenheid en bevlogenheid nu als oud vuil aan de weg worden gezet.
Anonieme integere mensen, wegbezuinigd door mensen met 'macht' niet waar bestuurders van dit door en door corrupte land?
Langzaam dringt het tot jullie door wat er eigenlijk gebeurd nu, nu 1 van jullie 'top' de klos wordt.
Ben blij dat een financieel topman nu kapot wordt gemaakt door de eigen RvB en RvT, het werd tijd dat 1 van hen ook eens voelt wat wij al jaren voelen: onterecht afgedankt worden als disposable materiaal.

Hoogachtend, 1 van het zorgveeTop