ACTUEEL

Volhardende CZ-topman voert Skipr99 aan

Volhardende CZ-topman voert Skipr99 aan

Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van zorgverzekeraar CZ is bij de presentatie van de zesde editie van de Skipr99 aangemerkt als invloedrijkste beslisser en netwerker in de zorg. Het is de tweede keer dat Van der Meeren de nummer één positie in de Skipr99 weet te bemachtigen.

Naast bestuursvoorzitter van CZ is Van der Meeren vice-voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Als zorgverzekeraar is Van der Meeren een voortrekker van selectieve zorginkoop geweest. Daarnaast is hij consistent en volhardend in zijn pleidooi voor transparantie en kwaliteit.

De sturende rol die zorgverzekeraars binnen het huidige zorgstelsel vervullen is ook dit jaar duidelijk terug te zien in de top van de Skipr 99. Nummer twee is Menzis-topman Roger van Boxtel, die stuivertje heeft gewisseld met Van der Meeren. Ook André Rouvoet (3), voorzitter ZN, Diana Monissen (5), bestuursvoorzitter De Friesland, en Ab Klink (7), bestuurder VGZ, zijn bij de bovenste tien kandidaten in de Skipr99 terug te vinden.

Met een derde plek is AMC-bestuursvoorzitter Marcel Levi de hoogst genoteerde zorgbestuurder. De top tien wordt verder volgemaakt door Pauline Meurs (6), voorzitter ZonMW, Rien Meijerink (8), voorzitter Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), Frank de Grave (9), voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten, en Kim Putters (10), directeur Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Tegenwicht

Ondanks de dominante rol van de zorgverzekeraars geven de ziekenhuizen in toenemende mate tegenwicht door verder te gaan op het fusiepad. In Amsterdam is door de beoogde fusie van het  AMC en VUmc een ‘superziekenhuis’ met een jaaromzet van bijna 1,7 miljard euro in de maak. Daarmee steekt dit ziekenhuis kleine zorgverzekeraars qua omzet naar de kroon.
Elders in Amsterdam zijn het OLVG en het SLAZ versmolten tot een ziekenhuis met een jaaromzet van meer dan 500 miljoen. Ook elders in Nederland ontstaan fusiecombinaties met een omzetten  van 500 tot 600 miljoen euro. Deze fusies zullen ongetwijfeld impact hebben op komende edities van de Skipr99.

Opvallend

Opvallende mutaties binnen de Skipr99 zijn er mede dankzij bestuurlijke verschuivingen binnen de top van respectievelijk het VUmc en het Erasmus MC. Als gevolg hiervan zijn voorheen hoog genoteerde Skipr99-kandiaten als Elmer Mulder en Elisa Carter uit de netwerkranglijst verdwenen.
Bij zorgverzekeraars Achmea en VGZ draait de  bestuurderscarrousel stevig door. Meest in het oog springende naam is die van oud-minister Ab Klink, die is toegetreden tot de raad van bestuur van Coöperatie VGZ.
Bij de brancheverenigingen zijn Jacobine Geel (voorzitter  GGZ Nederland, plek 89) en  Paul van der Heijden (voorzitter NVZD, plek 73) opvallende nieuwe gezichten.  

Bekijk hier de hele lijst

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

18 december 2013

Wordt het niet eens tijd voor een lijst met de meest patientgerichte bestuurder?

Veris

18 december 2013

Het is alleen jammer dat de medewerkers en zorginkopers van CZ niet openstaan voor nieuwe initiatieven, zoals Reumazorg Zuid-west Nederland, waar kwaliteit en transparantie in de praktijk worden gebracht. Misschien dat dhr. Van der Meeren hier intern ook aan de slag mee kan gaan.

Anoniem

19 december 2013

"verzekeraars drukken opnieuw stempel Skipr99" Ik vraag me af op basis waarvan men een dergelijke ranglijst samenstelt. Lijkt me nog een grotere uitdaging dan de kwaliteit van zorg transparant maken....

Hoenderdos

19 december 2013

Helaas, weer een foute winnaar
Ik gun Wim van der Meeren zijn succes met de Skipr99, want zeker, macht, invloedrijk, ambitieus, baanbrekend, het klopt allemaal. Maar op enig moment zal de waarheid hem achterhalen, als er in 2020, of eerder, een parlementaire enquête komt over de zorg. Hoe het allemaal zo vreselijk mis kon gaan met die marktwerking. Hoe niet de zorg maar het geld bepalend werd. Hoe niet de ziekenhuizen maar de verzekeraar ging bepalen wat goed en fout was. Hoe de medicijnen gemonopoliseerd werden. Hoe de wettelijke keuzevrijheid omzeild werd. Hoe het kon dat je extra moest bijbetalen voor zorg die je in een ander ziekenhuis in natura kon krijgen. Hoe het ministerie gemanipuleerd werd. Hoe het mogelijk was dat de hele sector dit tot de nummer 1 positie verklaarde. Waar hebben we dat eerder gezien?

Anoniem

24 december 2013

Zo de nieuwe Hitler is verkozen kunnen we weer verder met besodemieteren oh hoe
dat?

Gavi Mensch

17 januari 2014

Quote [ Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van zorgverzekeraar CZ is....... invloedrijkste beslisser en netwerker in de zorg. ]
Dat zegt me dus helemaal niets. Het betekent dat je vaak alleen maar in het nieuws bent geweest, om welke reden dan ook, en dat je je zin hebt doorgedrukt.
Dit soort kartelvormers hadden allang van het echte ZORGtoneel verdwenen moeten zijn!

Top