ACTUEEL

IGZ wijst ziekenhuizen op gevaren propofol

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt ziekenhuizen voor de risico's op infecties bij verkeerd gebruik van propofol op operatiekamers. Alle ziekenhuizen en apotheken hebben een circulaire ontvangen over het middel.

Hergebruik leidt tot infecties

Propofol is een verdovings- of kalmeringsmiddel dat per injectie wordt toegediend. Omdat propofol vatbaar is voor bacteriën moet het volgens de bijsluiter direct na het aanprikken van de injectieflacons of het openen van ampullen worden toegediend. Eventuele restanten moeten worden vernietigd. Hergebruik van de injectieflacons kan leiden tot infecties bij patiënten. De inspectie deed onderzoek naar het middel, omdat zeven patiënten ziek werden als gevolg van een infectie. De inspectie concludeert dat er een verband is tussen de infecties en het verkeerd gebruik van de flacons op de operatiekamer.

Circulaire roept op tot maatregelen

De inspectie wil verder onzorgvuldig gebruik van flacons propofol voorkomen en het belang van zorgvuldige naleving van toedieninginstructies van geregistreerde geneesmiddelen onderstrepen. Ziekenhuizen moeten daarom het assortiment aan propofol-producten afstemmen op de patiëntenpopulatie en de te verrichten ingrepen. Propofol komt in verschillende vormen, sterktes en hoeveelheden op de markt. Ziekenhuizen moeten daarnaast in een protocol, gebaseerd op informatie van de registratiehouder en/of fabrikant, vastleggen hoe het personeel om moet gaan met het middel. Lees de brief van de inspectie aan de ziekenhuizen en apotheken.

Overdosis propofol fataal voor Michael Jackson

De waarschuwing van de IGZ voor propofol is opvallend nu in de media veel aandacht is voor het middel. Michael Jackson zou overleden zijn aan een overdosis van het middel, omdat zijn lijfarts in slaap zou zijn gevallen terwijl Jackson aan het infuus lag.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top