ACTUEEL

AMC en VUmc zetten nieuwe stap naar fusie

AMC en VUmc hebben op 24 december een voorgenomen besluit getekend op weg naar een bestuurlijke fusie. Na de eerdere intentieverklaring hebben de twee Amsterdamse academische ziekenhuizen daarmee een volgende stap gezet in de voorgenomen bestuurlijke fusie.

De voorgenomen fusie wordt nu voorgelegd aan adviesorganen en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Eerder dit jaar werd al bekend dat de twee instellingen een gezamenlijke raad van bestuur krijgen en op termijn mogelijk zelfs samen op dezelfde locatie gaan werken.
Momenteel voeren AMC en VUmc een intensieve studie uit om de consequenties van de verschillende scenario’s voor de samenwerking in kaart te brengen.

Wereldtop

In een commentaar zegt Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur van VUmc: “We worden samen heel groot, maar dat is eigenlijk niet zo interessant. Het gaat erom dat VUmc en AMC op al hun kernactiviteiten de lat hoger kunnen leggen: betere zorg, beter onderzoek, beter onderwijs, betere opleidingen. Als we het goed doen ook nog eens doelmatiger, dus met voordelen voor de premiebetaler. Ook voor de eigen studenten en medewerkers is het goed nieuws. En het wordt echt spannend als je je realiseert dat we samen in staat zijn om op onderdelen de wereldtop te gaan halen.”

Winst

Marcel Levi, voorzitter van de raad van bestuur van AMC: “Bij onze voorgenomen samenwerking gaat het om verbetering van de zorg voor de patiënt. Als universitair medische centra verlenen VUmc en AMC zeer specialistische zorg aan patiënten voor wie geen verdere doorverwijzing meer mogelijk is. Met complexe zorg is het nu eenmaal zo dat hoe meer patiënten het behandelteam ziet, hoe beter de zorg wordt. Maar ook is er belangrijke winst te boeken voor de research en de effecten die dat bijvoorbeeld kan hebben op de bedrijvigheid in de regio Amsterdam. Ten slotte zijn er goede kansen om het onderwijs verder te versterken. Daarbij moeten we de nieuwe organisatie zo inrichten dat die overzichtelijk blijft voor patiënten, studenten en medewerkers.|

Volgens een woordvoerder heeft de intensieve samenwerking geen nadelige effecten op de werkgelegenheid. Wie de nieuwe bestuursvoorzitter gaat worden, is nog niet bekend. De fusie moet in de zomer van 2014 zijn beslag krijgen.   

Samen hebben AMC en VUmc 15.000 medewerkers en behandelen ze jaarlijks 500.000 patiënten. Aan de twee instellingen studeren ruim 5000 geneeskundestudenten. (ANP/Skipr)

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

24 december 2013

Het AMC en de VU kunnen dit niet zelf.Misschieb verstandig om de beste zorgondernemer van Europa te consulteren? Sinds het SLZ drama met criminele Erbudak weet heel Europa wel wie echt verstand van zaken heeft!
Maar vooruit dan, zijn naam Is Loek Winter. De toekomstige premier van Nederland en later de EU. Maar eerst de zorg op orde brengen luidt het parool.

Dus AMC en VU, wees er snel bij voordat de fusie vast zou lopen als je het Loek Winter niet laat regelen. Dan zit het ook financieel goed en ook Achmea isd al als een blok voor Loek gevallen. Prof. Dr. Drs. L. Winter!

Het geld staat klaar!

Anoniem

24 december 2013

Tsja, het is Kersemis, dus even tijd nemen om ook anoniem wat kanttekeningen te maken bij de anonieme lofzang op Loek de W.

Als redder van door financieel wanbeleid omvallende zorginstellingen zal hij vast zijn rol kunnen spelen.
Maar Ome Loek doet dat niet louter uit de goedheid zijns hart...er zal rendement moeten komen!

De basis is vrij simpel en verschilt in essentie niet veel van de werkwijze van de ouderwetse woekeraar en hedendaagse overnamecowboys.
Steek een noodlijdende instelling een goedgevulde reddende hand toe en zet de lening op de balans.
Om de lening en de rente te kunnen betalen, moet het lijdend voorwerp zo zwaar snijden dat het bijna weer omvalt omdat de cashcows afgestoten worden en zo de verdiencapaciteit nog verder slinkt. Mja. Lastig.
Mijn ouwe moeder zei dan: Bij de ene moet je betalen en bij de ander geld geven...Of je door de hond of door de kat gebeten wordt...

Laat Loek de W. zijn ding vooral doen, maar liever niet met gezonde instellingen. (Bel anders Henk van K., die probeert al een paar jaar zijn Roompotmiljoenen met zorgdingetjes te laten renderen.)

de Jong

26 december 2013

Lijkt er niet op dat AMC en VUmc aasgier de Winter zullen consulteren wat de anonieme uitglijder op zijn minst suggereert.
Gieren verzamelen zich bij het aas. Bij afgekloven kadavers.
Hoe men ook zich inspant, die voorstelling van de twee top universiteits ziekenhuizen, valt niet toemaken.
Bovendien spelen in de echte medische wereld heel andere overwegingen een rol op bestuurlijk niveau dan de soap waar Winter zich onderdeel van heeft gemaakt tegen wil en dank. Lachwekkend wat reaguurder no#1 hierover Winter meent te moeten aanreiken.
Tenzij ons professoraal orakel uit het verre Limburg natuurlijk zelf de bijdrage heeft geproduceerd.

Anoniem

26 december 2013

Zo lang als de nieuwe bestuursvoorzitter niet duidelijk is, staat er nog niets vast.

Anoniem

26 december 2013

Ik begrijp dat Aysel Erbudak wordt genoemd als een mogelijk kandidaat. Dat zou een mooie nieuwe uitdagende klus voor haar zijn! Op het een verstandige keuze is gezien haar geschiedenis in het SVZ betwijfel ik.

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

28 december 2013

De werkelijke reden voor de fusie is natuurlijk om een regionaal groot blok te kunnen vormen tegenover de zorgverzekeraars. Begrijpelijk, gezien dat de zorgverzekeraars door fusies en overnames in korte tijd ook grote blokken hebben gevormd, maar kom daar dan eerlijk voor uit.

Doelmatiger, dus met voordelen voor de premiebetaler? Drogreden nr. 1. Een gefuseerd VU-MC en AMC betekent een regionale monopoliepositie op het gebied van topklinische zorg, wat *nadelig* is voor de premiebetaler. Temeer daar het aantal personeelsleden niet afneemt.

Beter onderwijs door de vorming van een mega-universiteit met ver uit elkaar liggende ziekenhuizen en collegezalen? Het omgekeerde is eerder waar. Drogreden nr. 2.

Betere zorg? De zorg wordt beter als ziekenhuizen zich qua relatief weinig voorkomende aandoeningen specialiseren, maar daar heb je helemaal geen fusie voor nodig. Drogreden nr. 3.

De ACM zou er goed aan doen deze fusie af te keuren. En de politiek zou er goed aan doen de oorzaak van deze problematiek op te lossen, door de (semi-)private zorgverzekeraars (weer) op te laten gaan in één, publieke zorgverzekeraar. Zie http://www.gezondezorg.org/een-zorgverzekeraar voor de vele bijkomende voordelen die dat biedt.

Top