ACTUEEL

Utrecht pioniert met 3D-biofabricaat

Utrecht pioniert met 3D-biofabricaat

Op het Utrecht Science Park start in 2014 de ‘Utrecht Biofabrication Facility’. Dit is een hightech faciliteit met 3D-bioprinters die laagje-voor-laagje vooraf gedefinieerde levende weefselstructuren kunnen fabriceren. Artsen kunnen de structuren gebruiken om beschadigde weefsels bij patiënten te repareren of voor wetenschappelijk onderzoek.

Universiteit Utrecht (UU) en UMC Utrecht investeren gezamenlijk 775.000 euro in de Biofabrication Facility. Het geld komt vanuit het gezamenlijke onderzoeksprogramma Regeneratieve Geneeskunde en Stamcellen. De zogenaamde weefselfabriek wordt ‘naar alle waarschijnlijkheid ondergebracht in het nieuwe gebouw van het Hubrecht-Instituut, ook wel het Nederlands Instituut voor Ontwikkelingsbiologie (NIOB) genoemd. Dat zegt perswoordvoerder Paul Geurts van UMC Utrecht desgevraagd tegen Skipr.

Experimentele weefselfabriek

Wouter Dhert, voorzitter van het onderzoeksprogramma Regeneratieve Geneeskunde en Stamcellen en  Jos Malda, beiden werkzaam bij het UMC Utrecht en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht zijn de initiatiefnemers van deze nieuwe faciliteit. Dhert: “Utrecht zet hiermee een duidelijke stap voorwaarts in de snel veranderende wereld van het 3D-printen. Hiermee ontstaat een unieke faciliteit in de wereld waar we veel kennis en infrastructuur bij elkaar brengen”. Malda: “De experimentele weefselfabriek hier in Utrecht zal zich onder meer gaan richten op orthopedische toepassingen zoals herstel van kraakbeen en bot. In plaats van af te wachten tot een gewricht nauwelijks meer te gebruiken is, kijken we hoe het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam kan worden gestimuleerd of gesimuleerd met een stukje bot of kraakbeen dat laagje-voor-laagje is gemaakt met behulp van een bioprinter”. De weefselfabriek wordt ook beschikbaar voor andere universiteiten, kennisinstellingen en bedrijven die er wetenschappelijk onderzoek willen uitvoeren. 

Internationale masteropleiding Biofabrication

Daarnaast start de UU in september 2014 met de masteropleiding BIOFAB (Biofabrication Training for Future Manufacturing). Hiermee anticipeert de UU op de verwachte toename van de behoefte aan hooggeschoolde biomedische engineers op het terrein van Biofabrication. Dit is wereldwijd de eerste opleiding in dit vakgebied. Een consortium, bestaande uit  UMC Utrecht, Universität Würzburg (Duitsland), Queensland University of Technology en University of Wollongong (beiden uit Australië) ontwikkelen de opleiding. Deze wordt gefinancierd door Europese en Australische overheden. Gezamenlijk hebben zij 650.000 euro aan subsidie verstrekt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top