Algemeen

Van Rijn wil ouderen zo lang mogelijk samen

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS gaat zorginstellingen en verzekeraars er nogmaals op wijzen dat ze de plicht hebben om een geschikte plek te zoeken waar oudere echtparen samen kunnen wonen.

Van Rijn reageert dinsdag op berichten dat oudere paren in de praktijk vaak toch niet tot het laatst bij elkaar kunnen blijven. De bewindsman gaat inventariseren hoe vaak dat voorkomt. Hij vindt dat oudere echtparen zo lang mogelijk samen moeten kunnen blijven en wil weten welke knelpunten in de weg staan om ze te kunnen wegnemen. "Als ouderen na vele jaren niet samen kunnen blijven, is dat intens verdrietig", schrijft hij de Tweede Kamer.

Duidelijke afspraken

De bewindsman wijst er op dat er in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) heel duidelijke afspraken staan over het opnemen van een partner of geliefde. Maar door bijvoorbeeld te weinig geschikte appartementen voor oudere paren, kan die verplichting in de praktijk in de knel komen, aldus Van Rijn. Hij wil daar wat aan doen. "Het is mijn overtuiging dat we de kwaliteit van deze voorzieningen moeten verbeteren om tegemoet te komen aan de wensen en eisen die mensen tegenwoordig aan de zorg stellen. Dat is mijn belangrijkste drijfveer achter de hervorming van de langdurige zorg." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

zwanikken

5 februari 2014

Waar een wil is, is een tussendeur

Top