ACTUEEL

Thom de Graaf leidt accreditatiecommissie NVZD

Thom de Graaf is benoemd tot voorzitter van de accreditatiecommissie van de NVZD, de vereniging van bestuurders in de zorg. De commissie bestaat verder uit de twee leden Marjanne Sint, lid van de Raad voor Volksgezondheid & Zorg en per 1 april voorzitter van de Stichting Topklinische Ziekenhuizen, en Trude Maas, toezichthouder en commissaris, oud-lid van de Eerste kamer.

Onder het motto ‘Besturen is een vak’ is de vereniging van zorgbestuurders NVZD afgelopen zomer gestart met een accreditatiesysteem om de vakontwikkeling van zorgbestuurders zichtbaar te maken. Als onderdeel hiervan komt er een register waar zorgbestuurders worden ingeschreven als zij hebben aangetoond dat ze doorlopend werken aan hun professionele vaardigheden. De accreditatiecommissie verleent al dan niet de accreditaties aan zorgbestuurders. Tien zorgbestuurders hebben donderdag de primeur om als eersten de NVZD-accreditatie uitgereikt te krijgen.

Accreditatietraject 

Centraal in de accreditatie staan vijf expertisegebieden van zorgbestuurders: technisch-inhoudelijk, het zijn van procesarchitect, maatschappelijke inbedding, communicatie en verantwoording afleggen en tenslotte persoonlijke professionaliteit.  Onafhankelijke auditoren voeren gesprekken met de zorgbestuurder en beoordelen de voortgang. De auditoren mogen niet zelf actief zijn als zorgbestuurder.Het advies van de auditoren wordt voorgelegd aan de accreditatiecommissie. De accreditatie moet elke drie jaar worden herhaald.

Het initiatief van de NVZD wordt gesteund door het ministerie van VWS, de vereniging van toezichthouders in de zorg (NVTZ) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Staatssecretaris Van Rijn van VWS reikt donderdag de eerste certificaten uit tijdens een bijeenkomst van de NVZD.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

5 februari 2014

Ik dacht dat die accreditatie een middel was voor imagoverbetering en tegen de maximering van de inkomens. Nu de inkomens toch fors dalen voelt dit als een onwelkome extra verplichting.

MRF

5 februari 2014

De vraag is nu alleen of het echt betere bestuurders worden met deze accreditatie, of dat we gewoon weer een extra bureaucratisch orgaan in het leven hebben geroepen. En natuurlijk wordt deze accreditatie helemaal gratis... of toch niet? Ben benieuwd wat de kosten hiervan zijn.

Anoniem

5 februari 2014

Als we zo doorgaan moeten wij onze tijd besteden aan certificeringen, controles, keurmerken, accreditaties...dan is het burootje schoon, maar hebben we dan nog tijd voor de patient?

Top