ACTUEEL

Hartcentrum verdeelt Zeeuwse ziekenhuizen

Bestuursvoorzitter Pieter Vierhout van de Oosterscheldeziekenhuizen in Goes is verbaasd over de vergunning die ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen heeft gekregen voor een hartcentrum in Terneuzen. Ook Goes was in de markt voor het eerste Zeeuwse cardiologisch interventiecentrum.

Achter het net

Het ziekenhuis in Terneuzen kreeg eind vorige week officieel toestemming van het ministerie van VWS voor de vestiging van een hartcentrum.  Daarmee lijkt Goes achter het net te vissen, want Zeeland telt te weinig patiënten om twee dottercentra open te houden.  Vierhout noemt de afgifte van een vergunning vreemd. In de Provinciale Zeeuwse Courant verwijst Vierhout daarbij naar  afspraken met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).”De NMa heeft ons  verzocht iets soortgelijks op te zetten”, aldus Vierhout. “Daar zijn we nog druk mee bezig. Ik ga zeker bij de inspectie informeren hoe dit nu verder moet.”

Voorkeur

De Zeeuwse ziekenhuizen strijden al enige tijd om een hartcentrum.  Aanvankelijk leek ziekenhuis Walcheren in Vlissingen de beste kans te maken,  aangezien het ziekenhuis al langer beschikt al over een katheterisatiekamer waar gedotterd kan worden. Probleem is dat het ziekenhuis in geval van complicaties is aangewezen op ziekenhuizen die naar het oordeel van de Gezondheidsraad te ver weg liggen, namelijk in Breda en Antwerpen. Door de fusieplannen van de Oosterschelde ziekenhuizen en ziekenhuis Walcheren leek Goes in een keer de aangewezen plek voor een hartcentrum, temeer daar deze locatie vanwege de centrale ligging de voorkeur heeft van de meeste betrokken artsen.

Samenwerking

Het ministerie heeft nu toch gekozen voor Terneuzen, ondermeer vanwege de intensieve samenwerking met het gespecialiseerde hartcentrum van het Maria Middelares ziekenhuis in Gent.  De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eist wel dat er tussen ZorgSaam en de andere Zeeuwse ziekenhuizen een samenwerkingsovereenkomst komt voor het hartcentrum. Een hartinterventiecentrum moet minimaal zeshonderd patiënten per jaar behandelen. Zeeuws- Vlaanderen heeft er driehonderd van eigen grond. Boven de Westerschelde hebben jaarlijks zeshonderd patiënten dotterbehandeling nodig. In de PZC laat een woordvoerder van ZorgSaam weten dat de cardiologen van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, zoals het nieuwe Zeeuwse fusieziekenhuis gaat heten, straks ook in Terneuzen gewoon hun werk doen. Met het hartcentrum is een investering van 4,5 miljoen euro gemoeid.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

26 augustus 2009

Dat er weer een hartcentrum wordt geopend is overbodig. Er bestaat al jaren een uitstekende samenwerking van de cardiologen in Terneuzen met Gent en ze dotteren daar hun eigen patienten. Een nieuw centrum is derhalve helemaal niet nodig en de 4,5 miljoen had dus in de zak kunnen worden gehouden. Typisch weer een overbodig prestige project. Maar ja in Den Haag zullen ze het wel nooit leren.

Anonym

26 mei 2010

die vierhout eerst niet samen werken met teneuzen en nu wil hij wel samen werken. die vent is niet bij zijn hoofd. hij wil natuurlijk ook een vergunning om te kunnen dotteren.

slimme vogel die vierhout maar wel behoorlijk achterbaks.

ik hoop dat hij die vergunning niet krijgt.

1 dottercentrum is genoeg kost al genoeg geld.

vierhout moet maar eerst zorgen dat ze gezond worden en eerst geld moeten verdienen.

en alles wat niet deugd eruit gooien,maar dan mag hij eerst met zijn eigen beginnen.

want hij is gewoon achterbaks,gemeen en vooral kan hij goed liegen. hij helpt niemand die problemen heeft met leidinggevende want die zijn heilig.

en dan nog de woorden gebruiken ik zoek dit uit nee meneer vierhout jij zoekt niets uit jij geloof gewoon je leidinggevende en sector hoofden.zo gemeen is die vent.

ik hoop dat ze die vierhout er snel uitgooien.

en geen bonus meegeven hij is tenslotte maar een intrim en die kosten alleen maar geld.en klink moet ook maar eens langs de KNO arts gaan.grt sungrt.sun

Top