ACTUEEL

'Registratiefouten vertekenen sterftecijfer'

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en de Tjongerschans in Heerenveen, beiden onderdeel van Zorgpartners, wijten hun relatief hoge sterftecijfers aan registratiefouten. Dit blijkt uit verklaringen op de website van de twee Froese ziekenhuizen.

“Hoewel het sterftecijfer over 2012 de directie en de medisch specialisten in eerste instantie zorgen baarde, heeft inzicht in de oorzaken daarvan ons de overtuiging gebracht dat de zorg (en de sterftekans) in de Tjongerschans niet slechter (en hoger) is dan gemiddeld”, laat De Tjongerschans weten. “Integendeel, inmiddels is duidelijk geworden dat in de Tjongerschans de sterftecijfers lager zijn dan gemiddeld, hetgeen met de HSMR over 2013 zal worden aangetoond.”

Nevendiagnoses

Het  bovengemiddelde sterftecijfer is volgens De Tjongerschans terug te voeren op forse  fouten in de registratie en codering van bepaalde patiëntengroepen, met name voor betreft de  nevendiagnoses. “De Tjongerschans registreerde in 2012 nog weinig nevendiagnosen: met 0.95 zit dit ver onder het landelijk gemiddelde van 1,55”, aldus het  ziekenhuis. “Dit beïnvloedt de HSMR, omdat niet alle bijkomende ziekten van patiënten goed geregistreerd zijn. De kans op overlijden van een patiënt lijkt daardoor onterecht lager en het sterftecijfer van de Tjongerschans lijkt er (onterecht) hoger door.”
Ook verzuimde De Tjongerschans voor bepaalde patiëntengroepen alle relevante nevendiagnoses mee te tellen.

Ook het MCL geeft een vergelijkbare uitleg voor het relatief hoge gemiddelde  sterftecijfer. “Een voor de hand liggende oorzaak lijkt te zijn: fouten bij de patiëntenorganisatie,” aldus MCL. Ook wijst het MCL er op dat  het als topreferent ziekenhuis relatief veel zware patiënten uit de rest van de provincie krijgt doorverwezen.

Beide Friese ziekenhuizen betreuren de gemaakte registratiefouten en zeggen toekomstige registraties met vertrouwen tegemoet te zien.

 

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top