ACTUEEL

President Italië eist euthanasiedebat

President Giorgio Napolitano van Italië heeft het parlement gemaand vaart te maken met een debat over de invoering van een euthanasiewet. Een actievoerder voor een wet voor de "zachte dood" heeft ondertussen aangekondigd in hongerstaking te gaan tot de volksvertegenwoordigers in actie komen, aldus de krant la Repubblica woensdag.

Volgens de Italiaanse wet kunnen nog steeds jarenlange celstraffen worden opgelegd voor euthanasie op uitdrukkelijk verzoek van een terminaal zieke. Sinds 1984 zijn diverse pogingen gedaan daar verandering in te brengen, maar dat stuitte steeds op hevig verzet van conservatieve Italianen en de Rooms-Katholieke Kerk. Volgens voorstanders van een wettelijke regelingen plegen jaarlijks 1000 ondraaglijk lijdende zieke Italianen zelfmoord omdat zij geen andere uitweg meer weten. Daarnaast zijn er nog eens 1000 mislukte zelfmoordpogingen van zieke Italianen.

Niet negeren

"Het parlement mag het probleem van de keuzes aan het einde van het leven niet negeren", aldus Napolitano. Volgens de oud-communist zijn de gegevens over de toestand van duizenden zieken in Italië "dramatisch" en "extreem". (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top