Finance

CDA wil opheldering over hogere zorgpremie

Het CDA wil opheldering van het kabinet over CPB-cijfers over de verwachte zorgpremie volgend jaar. Het CPB meldde dinsdag dat die volgend jaar gemiddeld 144 euro stijgt, terwijl het kabinet volgens het CDA uitgaat van een stijging van 20 euro.

De woordvoerder van Schippers laat echter meteen weten dat dit laatste niet klopt. De genoemde 20 euro is het gevolg van de overheveling van de langdurige zorg (AWBZ) naar de Zorgverzekeringswet. Die stijging is beperkt door een tijdelijke aanvullende bijdrage van het rijk aan het Zorgverzekeringsfonds (Zvf), die de komende jaren wordt afgebouwd.

Over de rest van de mogelijke stijging is nog veel onzekerheid. Zo kunnen de premies ook stijgen doordat de zorgkosten in z'n totaliteit stijgen.

Compensatie

De CDA-Kamerleden willen weten of de CPB-berekening klopt en hoe de gevolgen via de zorgtoeslag gecompenseerd worden. “Tot welk niveau worden lagere inkomensgroepen volledig gecompenseerd? Bent u met ons van mening dat compensatie beter kan plaatsvinden via lagere tarieven in de inkomstenbelasting'', aldus de vragen van het CDA aan de ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën).

Prematuur

De ramingen van het CPB zijn nog zeer prematuur, aldus de woordvoerder van Schippers en de werkelijke premie wijkt er steeds vaker van af. Het zijn uiteindelijk de zorgverzekeraars die zelf de premie bepalen. Dat doen ze uiterlijk 19 november. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top