ACTUEEL

Overleden patiënt 'was aan lot overgelaten'

Uit vrees voor zijn leven liet ze haar zoon acuut opnemen in een psychiatrische instelling in Emmen. Een paar dagen later was hij dood. Een arts, twee psychiaters en twee verpleegkundigen stonden vrijdag voor de tuchtrechter in Zwolle omdat ze volgens de nabestaanden de man aan zijn lot hebben overgelaten.

De 38-jarige Jacques Wubbolt werd op zondagavond 5 april 2009 met een psychose opgenomen in een psychiatrische kliniek in Emmen. De volgende dag brak brand uit op zijn kamer. Hij bezweek twee dagen later aan zijn verwondingen. De familie van Wubbolt meent dat de hulpverleners fout op fout stapelden. De moeder van Wubbolt: “Dit gedrag leidt ertoe dat mensen in deze kliniek vermoord worden. Dat moet stoppen.”

Fraude

Ook zou een arts fraude hebben gepleegd door later het medisch dossier aan te passen. “Maar niemand neemt de verantwoordelijkheid”, zei de raadsman van de moeder. Een van de gedaagden erkende vrijdag tegenover het tuchtcollege dat er destijds veel mis was in de kliniek in Emmen. Belangrijke formulieren bij de opname werden pas later ingevuld. Twee verpleegkundigen meenden dat de man suïcidale neigingen had, maar kennelijk werd dat niet doorgegeven. De advocaat van de arts noemde het later wijzigen van het dossier “slechts onhandig”.

Misstanden

Uit onderzoek van de politie, van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en intern bleek dat sprake was van slechte communicatie en overdracht tussen hulpverleners en dat de behandeling van het slachtoffer nauwelijks was vastgelegd. Verder bleek niet dat de kliniek hem in een hulpeloze toestand had achtergelaten, oordeelde het Openbaar Ministerie eerder. Het OM ging daarom niet over tot vervolging. De raadslieden van de gedaagden meenden dat hun cliënten niet professioneel laakbaar gehandeld hadden.

De uitspraak is op 9 mei. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Ballorig

23 maart 2014

Wat een schande dat deze reactie ('anoniem 22/3') door de redactie komt, dit is van een onacceptabel niveau en wordt hiermee onze grondwet overtreden.
Redactie, neem actie !

Anoniem

23 maart 2014

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 24-03-2014 07:29.

Top