ACTUEEL

Autoriteit jeugdzorg gaat aan de slag

Instellingen voor jeugdzorg die denken dat ze in de problemen komen door alle veranderingen in de jeugdzorg, kunnen vanaf dinsdag terecht bij de zogeheten Transitie Autoriteit Jeugd. Deze onafhankelijke commissie onder leiding van oud-PvdA-voorzitter Marjanne Sint kan bemiddelen als gemeenten en instellingen het niet eens worden.

Dat hebben de staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) maandag gemeld. Per 1 januari 2015 wordt jeugdzorg een verantwoordelijkheid van gemeenten, die beter maatwerk kunnen leveren dan de rijksoverheid en provincies waar deze taak nu nog onder valt. Op verzoek van de Eerste Kamer controleert de zogeheten Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) onder leiding van Sint of de overheveling van taken wel gaat zoals verwacht en of de voortgang van hulp en zorg niet in gevaar komt.

Bemiddelen en adviseren

De TAJ zal in eerste instantie vooral bemiddelen en adviseren aan alle betrokken partijen. Maar de commissie kan Van Rijn en Teeven ook advies geven over te nemen maatregelen tegen gemeenten of over het helpen van instellingen die moeten saneren en de voorwaarden waarop die steun moet worden gegeven. De TAJ is op internet te vinden via www.transitieautoriteitjeugd.nl. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top