ACTUEEL

'Verplichte verhuizing' ontvangt 500 meldingen

Bij het meldpunt Verplichte Verhuizing zijn enkele honderden meldingen binnengekomen van ouderen die moeten verhuizen omdat hun zorginstelling moet sluiten. Patiëntenfederatie NPCF opende het meldpunt samen met ouderenorganisaties om de problemen in beeld te brengen.

De NPCF zegt dat er onvoldoende samenwerking is tussen de partijen die de verhuizing van de ouderen moeten regelen en wil dat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in actie komt om alles beter te coördineren.

Verdriet

"Mensen ervaren verdriet en ongemak en mijn beeld is dat er te weinig wordt gedaan om dat te voorkomen," zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF. Volgens haar horen veel ouderen soms op korte termijn dat ze moeten verhuizen. Naast de meldingen van mensen die weten of vrezen dat ze moeten verhuizen, meldden zich ook honderden andere bezorgde mensen. "Daar spreekt een grote betrokkenheid uit en een bezorgdheid die breed wordt gedeeld," zegt ze.

Veel verzorgingshuizen gaan dicht omdat senioren langer op zichzelf blijven wonen. Bovendien wordt er ook bezuinigd in de ouderenzorg.

Serieus

Staatssecretaris Van Rijn stelt in een reactie dat hij de meldingen zeer serieus neemt. Hij herinnert de NPCF en Actiz, de brancheorganisatie van zorgondernemers, aan de afspraak dat het belang van de cliënt centraal staat bij alle veranderingen in de langdurige zorg. "Dat geldt ook bij deze verhuizingen. Daarom roep ik de zorginstellingen nogmaals op om uiterste zorgvuldigheid te betrachten, tijdig te communiceren en rekening te houden met de wensen van bewoners bij onvermijdelijke verhuizingen", aldus Van Rijn. Hij stelt dat als iemand graag bij zijn buurman in de buurt wil blijven wonen, dat dan moet kunnen.

Corrie van Brenk (Abvakabo FNV) noemt de ontwikkelingen schokkend: "Het mag niet zo zijn dat ouderen in hun laatste dagen nog gedwongen moeten verhuizen". "Het kan niet zo zijn dat de verzorgingshuizen worden gesloten en ouderen langer thuis moeten blijven wonen, maar er tegelijkertijd óók enorm bezuinigd wordt op de thuiszorg", aldus Van Brenk. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

3 april 2014

Verzorgingshuizen gaan niet dicht omdat ouderen er niet willen wonen, ze gaan dicht omdat de AWBZ niet langer betaalt.

Anoniem

3 april 2014

Niet alleen in de ouderenzorg maar ook in de verstandelijke gehandicapten zorg en in de NAH instellingen moet gedwongen verhuisd worden. Wat een verdriet en stress voor deze mensen en hun familie.

gelissen

5 april 2014

het is een schande dat dit gebeurd in nederland,,niks sluiten,,de mensen laten genieten van hun oude dag,,tenminste als nog wat te genieten is,,er word hun al genoeg afgenomen,,het gaat alleen om een botte bezuiniging,,en minister VAN RIJN,je moet je diep en diep schamen,,dat jij je laat gebruiken voor zo een asociaal beleid uit te voeren,,schande

Top