ACTUEEL

'Baby's krijgen te weinig beweging'

Niet alleen pubers en volwassenen, maar ook baby's en peuters krijgen te weinig lichaamsbeweging en te veel calorierijke voeding. Dat constateert voorzitter Lucy Smit van Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) in het Algemeen Dagblad.

Veel ouders zijn zich er volgens Smit onvoldoende van bewust dat ook heel jonge kinderen vrij moeten kunnen bewegen om calorieën te verbranden. “Baby's horen genoeg tijd in de box of op een box-kleed door te brengen om met hun beentjes te zwaaien of op hun zij te leren rollen”, zegt Smits in AD. “Iets wat ze nauwelijks kunnen als ze vastzitten in een Maxi-Cosi, wippertje of zo'n kuipje.”

Verzadiging

Ook moeten baby's en peuters niet wennen aan te veel voeding of te veel calorierijke voeding, vindt de voorzitter van de artsen in de jeugdgezondheidszorg. “Sommige producten, zoals dat zogenaamde 'pyjamapapje', worden zo in de markt gezet dat ouders denken dat kinderen niet meer zonder kunnen. Maar jonge kinderen kunnen veel beter pap uit een bord met een lepel eten. Dat zorgt ervoor dat ze sneller een gevoel van verzadiging krijgen.”

Uitdaging

Volgens Smit is het bestrijden van obesitas op dit moment 'een van de grootste uitdagingen' van de jeugdgezondheidszorg, waartoe ook de consultatiebureaus behoren. “Waar we vroeger hamerden op het voorkomen van gewichtstekort, zijn we nu vooral bezig met het voorkomen van overgewicht”, aldus Smit.

 

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top