ACTUEEL

Zwakbegaafde vrouw krijgt cel voor dood baby

Een 25-jarige vrouw is woensdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, wegens het in hulpeloze toestand achterlaten van haar pasgeboren kind. De baby overleed.

De zwakbegaafde vrouw is volgens de rechtbank na de bevalling, in juli vorig jaar, heel bang geweest dat deze zou worden ontdekt en in paniek geraakt. In die verwarde toestand heeft zij haar baby direct na de geboorte niet verzorgd. Het kind kreeg niets te eten of te drinken en werd door de vrouw in een kast gelegd. Pas uren later heeft de vrouw het kind naar het ziekenhuis gebracht; dat was toen al te laat.

Onverwacht

De vrouw wist niet dat zij zwanger was. De bevalling kwam dan ook plotseling en onverwacht. De vrouw stond op dat moment, waardoor het kind op de grond viel. De vrouw heeft verklaard dat zij met een gang naar het ziekenhuis wilde wachten totdat haar vader naar de moskee zou gaan. Het kind overleed aan een klaplong.

Geen bewijs

De vrouw heeft ontkend dat zij geweld heeft toegepast. Bewijs voor moord of doodslag is er volgens de rechtbank niet. De rechter toont begrip voor de ingewikkelde situatie waarin de vrouw zich bevond, maar vindt het "zeer kwalijk'' dat zij het kind aan haar lot heeft overgelaten. Tegen de vrouw was een iets hogere straf geëist. De reclassering moet toezicht op haar houden. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

1 mei 2014

Wat kunnen wij beter verzinnen dan deze hartverscheurende klem tussen zorg en justitie?

Top