Finance

'Inkoopsamenwerking bespaart half miljard'

'Inkoopsamenwerking bespaart half miljard'

Zorginstellingen kunnen minstens 500 miljoen euro besparen als ze maximaal gebruik zouden maken van inkoopsamenwerking. Dat blijkt uit cijfers van Intrakoop, waar acht van de tien zorginstellingen in Nederland bij zijn aangesloten.

Frank Kaptein, directeur van Intrakoop: "De meeste van onze leden kopen alleen gezamenlijk in op deelgebieden, zoals energie. Als deze organisaties niets meer zelf zouden inkopen, en alles zouden overdragen, kunnen ze 500 miljoen euro besparen. Dat is een kwestie van vertrouwen en toevertrouwen. En daar is geen magische knop voor."

Van de 54 miljard aan totale uitgaven door Nederlandse zorginstellingen is een derde gerelateerd aan inkoop. Toch is deze inkoop nog te versnipperd. Kaptein: "In het buitenland is de zorgmarkt hier verder mee. Zo koopt circa 80 procent in de Duitse zorgsector gezamenlijk in. Het prijsvoordeel in Duitsland kan soms oplopen tot 30 à 40 procent, bijvoorbeeld voor heupen en pacemakers. We kunnen dus veel leren van het buitenland", aldus Kaptein.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top