ACTUEEL

Iets minder verslaafden zochten hulp in 2013

Vorig jaar zochten 66.000 mensen hulp bij een instelling voor verslavingszorg. Dat is 2 procent minder dan in 2012. Verreweg de meeste hulpvragen (30.000) gingen over alcohol. Daarna volgden problemen met cannabis. Dat meldt de stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ) op basis van cijfers van reguliere instellingen voor verslavingszorg.

Onder jongeren is cannabis de belangrijkste problematiek in de verslavingszorg: 51 procent van de cliënten onder de 25 jaar heeft cannabis als belangrijkste probleem. 41 procent van de cliënten van de instellingen heeft problemen met meerdere verslavingen.

Driekwart van de verslaafden die hulp krijgen van instellingen, zijn mannen.

GHB

Heroïnecliënten worden steeds ouder: inmiddels is 20 procent ouder dan 55. De spectaculaire toename van het aantal GHB-verslaafden in de verslavingszorg zet niet door. Tussen 2007 en 2012 was het aantal hulpvragers met een GHB-verslaving toegenomen van 60 naar ruim 750. In 2013 zochten 769 mensen met een probleem met deze zogenoemde partydrug hulp.

Gamen

Het aantal mensen dat hulp zocht voor een verslaving aan (internet)gamen, is toegenomen van 69 in 2009 naar 529 vorig jaar.

IVZ tekent bij de cijfers aan dat een groot deel van de internethulpverlening niet is meegenomen in de cijfers. Ook ontbreken gegevens van cliënten die hulp krijgen bij particuliere zorgaanbieders en privéklinieken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top