Finance

Philips geeft winstalarm voor Healthcare

Philips is ontevreden over de resultaten bij zijn gezondheidstak Healthcare en heeft dinsdag een winstwaarschuwing voor het onderdeel gegeven. Volgens Philips zal het operationeel resultaat (ebita) van Healthcare in het tweede kwartaal circa 220 miljoen euro bedragen, wat lager is dan verwacht.

De bestuursvoorzitter van Healthcare, Deborah DiSanzo, legt haar functie neer en het onderdeel rapporteert voortaan rechtstreeks aan topman Frans van Houten. Door die nieuwe managementstructuur moeten de prestaties worden verbeterd en zou beter moeten worden ingespeeld op de veranderende vraag van klanten.

Verbetering

Philips verwacht dat de resultaten van Healthcare in de tweede helft van dit jaar verbeteren ten opzichte van de laatste 6 maanden van vorig jaar. Voor het gehele bedrijf wordt voor het tweede kwartaal een ebita voorspeld van ongeveer 400 miljoen euro, waarmee het resultaat voldoet aan de verwachtingen, aldus Philips.

De directe leiding vanuit de top van Philips moet ervoor zorgen dat er beter wordt ingespeeld op de snelle veranderingen in de markt voor gezondheidszorg, liet een woordvoerder weten. "Gezondheidszorg blijft een goede markt om in actief te zijn, met mooie kansen. Maar die kansen moet je wel grijpen", stelde hij.

Eerste kwartaal

Philips boekte in het eerste kwartaal ook al teleurstellende resultaten bij Healthcare. Die werden op dat moment vooral toegeschreven aan wisselkoerseffecten, de zwakke vraag op specifieke markten en de gevolgen van de tijdelijke sluiting van een fabriek in Cleveland.

Die tijdelijke factoren gelden volgens de woordvoerder nog steeds. Daarnaast werd echter te langzaam gereageerd op de veranderingen in de markt. "Je ziet overal dat het huidige businessmodel van de zorg onder druk staat en zeker in Noord-Amerika worden al enorme veranderingen doorgevoerd. In dat verband moeten we de beste omstandigheden voor onszelf creëren en dat ging niet snel genoeg."

Healthcare is goed voor ruim 40 procent van de omzet van Philips. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top