ACTUEEL

Radboud Universiteit onderzoekt mindfulness

Wetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen gaan onderzoek doen naar de werkzaamheid van mindfulness, een methode om de baas te blijven over eigen lichaam en geest. De wetenschappers willen onder meer weten of mindfulness echt werkt bij depressie, angststoornissen en medisch onverklaarbare klachten.

Leed dragelijk maken

Mindfulness is sterk in opkomst. Op verschillende plaatsen in Nederland kunnen mensen leren om “te observeren wat er zich voordoet in lichaam en geest zonder onmiddellijk te oordelen of te handelen,” luidt een omschrijving van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen. Door een juiste observatie blijft een automatische reactie die het welzijn in de weg staat, achterwege. Daardoor zou een andere houding tegenover lichamelijk of psychisch leed mogelijk zijn, wat dat leed draaglijker moet maken. Mindfulness zou onder meer helpen bij het chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en bij palliatieve zorg.

Opening centrum voor mindfulness

Op 10 september gaat in Nijmegen het eerste centrum voor mindfulness van Nederland open. Het Han Fortmann Centrum bestaat al dertig jaar en is tot op heden bestemd geweest voor bewustwordingsbijeenkomsten, variërend van yoga tot chakra tekenen en allerlei vormen van meditatie. Vanaf september is het centrum een officieel instituut voor opleiding, onderzoek en patiëntenzorg op het gebied van mindfulness. De opening gaat gepaard met een symposium over het fenomeen. Op 12 september is er een publieksdag, waar bezoekers onder meer aan een workshop kunnen meedoen. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

26 augustus 2009

Interessant. De hoogste baas van het Radboud, Lohman, is zelf fervent aanhanger van Mindfullnes. Hij kan nu met ons belastinggeld zijn vrienden uit die hoek gaan helpen aan bewijsvoering. UMC's hebben echt te veel geld dat ze dit soort zaken initiëren. Het zijn commerciële bedirjven die Mindfullness exploiteren en er geld aan verdienen: laat die dit soort onderzoek zelf betalen.

Anonym

28 augustus 2009

Ongekend maakt onbemind. Met meer mindfullnes zouden negatieve uitingen van meneer of mevrouw 'anonym' mogelijk wat meer uitblijven. Ik ben van mening dat de huidige medische wetenschap niet allesomvattend is. Deugdelijk onderzoek naar alternatieven is daarom erg welkom om onze blik te verruimen. (al dan niet met sponsoring vanuit de commercie, uiteraard wel in onafhankelijkheid!!!) Zeker met de verwachting dat depressie volksnummer 1 gaat worden in de toekomst.

Anonym

1 september 2009

Mij maak je niet wijs dat deze therapie mensen met CFS kan genezen. Er zijn wetenschappelijke studies genoeg die aantonen dat bij CFS zeer veel afwijkingen gevonden worden in diverse systemen van het lichaam, imunologisch, genetisch, spieren, ...Hoe kunnen bijvoorbeeld genetische afwijkingen "hersteld" worden door zijn gedachten of gedragingen te veranderen.

Wat eventueel wel mogelijk is, is beter leren begrijpen en omgaan met zijn beperkingen. Maar dat is nog helemaal iets anders dan genezen.

Een "ervaringsdeskundige".

Top