ACTUEEL

Zorgkantoor: 'Winnersway misbruikt AWBZ-geld'

Verslaafdenopvang Winnersway in Leiden heeft tonnen gemeenschapsgeld misbruikt. De 1,1 miljoen euro die Winnersway uit de AWBZ heeft ontvangen, is grotendeels onterecht verstrekt. Dat blijkt uit het rapport van het Leidse Zorgkantoor. Dat meldt het Leidsch Dagblad.

Dubbele declaraties

Winnersway diende volgens het dagblad ondermeer dubbele declaraties in. In juli stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) al dat de zorg in de opvang ondermaats is. Het Zorgkantoor heeft zelf ook onderzoek gedaan naar de financiële situatie van Winnersway. Een rechter wist eerder te voorkomen dat het zorgkantoor de stekker uit de verslaafdenopvang wilde trekken. Nu stelt het zorgkantoor eisen aan de financiële transparantie en de registratie van geleverde zorg, die Winnersway voor 31 augustus moet realiseren.

Onderlinge afhankelijkheid

Uit het rapport van het zorgkantoor blijkt dat de Stichting Winnersway Verslavingszorg, de Stichting Winnersway Werkprojecten en de pinksterkerk Outreach Center Nederland juridisch, financieel en personeel met elkaar verwoven zijn. Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS heeft de Tweede Kamer vorige week laten weten dat het erop lijkt dat Winnersway Werkprojecten een vergoeding voor begeleiding ontvangt van opdrachtgevers en dat Winnersway Verslavingszorg diezelfde begeleiding declareert bij het Zorgkantoor.

Maatregelen

De inspectie heeft maatregelen geëist van Winnersway als de organisatie de activiteiten als AWBZ-instelling wil voortzetten. Zo mag Winnersway geen cliënten met een dubbele diagnose meer opnemen, tenzij het psychiatrische ziektebeeld zodanig gestabiliseerd is dat Winnersway kan voorzien in de psychiatrische begeleiding en behandeling. Daarnaast mag Winnersway geen cliënten opnemen met actuele verslavingsproblematiek die afkicken noodzakelijk maakt. Aan deze eisen voldoet de organisatie nu. Winnersway moet maandelijks aan de inspectie rapporteren over de aanpak en voortgang van onder meer de afstemming van de kwalitatieve en kwantitatieve personeelsbezetting op de doelgroep en het zorgaanbod.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top