ACTUEEL

Extra bestuurder voor ruziënd Diakonessenhuis

Arie van Alphen wordt als extra bestuurder toegevoegd aan de raad van bestuur van het Diakonessenhuis. De aanstelling volgt op onthullingen over problemen tussen de raad van bestuur en de medische staf van het ziekenhuis en het aantal calamiteiten dat bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gemeld is.

Van Alphen is sinds 2011 bestuursvoorzitter van VieCuri Medisch Centrum Venlo/Venray en stopt daar per 1 oktober. Hij zal per direct deel uitmaken van de huidige Raad van Bestuur van het Diakonessenhuis.

Cultuurverandering

De raad van toezicht besloot Van Alphen aan te stellen vanwege "diverse ontwikkelingen binnen en buiten het ziekenhuis die meer capaciteit vergen van het ziekenhuis onder andere op bestuurlijk niveau". Van Alphen gaat zich met name bezig houden met het verbeterprogramma "veilige zorg". Hij zal vooral bezig houden met een analyse van de calamiteiten en een cultuurveranderingstraject binnen de organisatie.

IGZ

Zaterdag 19 juli kwam werd bekend dat de raad van bestuur en de medische staf van het Diakonessenhuis met elkaar overhoop liggen en dat binnen het ziekenhuis een angstcultuur heerst. De ziekenhuisleiding heeft in mei dit jaar een brief naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestuurd om de problemen aan te kaarten.

Naar aanleiding van deze brief startte de IGZ een onderzoek in het ziekenhuis. De IGZ stelt in een uitgelekte tussenrapportage onder andere dat er een "hiërarchische afstand tussen medisch specialisten en verpleegkundigen is" en dat het in het ziekenhuis ontbreekt aan een cultuur waarin medewerkers elkaar aanspreken op fouten.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top