ACTUEEL

Failliet RPZ claimt acht miljoen bij zorgverzekeraars

Failliet RPZ claimt acht miljoen bij zorgverzekeraars

De curatoren van het ter ziele gegane Ruwaard van Putten Ziekenhuis (RPZ) zeggen nog ruim acht miljoen euro tegoed te hebben van zorgverzekeraars en passanten. Dat blijkt uit het vierde faillissementsverslag dat zij woensdag publiceerden.

Het gaat om de vergoeding van zorg die wel geleverd is, maar door het faillissement nooit meer betaald werd. Het bedrag is gecorrigeerd voor de voorschotten die al wel van verzekeraars werden ontvangen. De curatoren verwachten overigens niet het gehele bedrag te kunnen krijgen. Dit vanwege de materiële controles die verzekeraars nog mogen uitvoeren.

Zorgverzekeraars mogen tot vijf jaar na de declaratiedatum materiële controles uitvoeren. Als daaruit blijken dat de declaratie (deels) onterecht was, dan moet de zorgaanbieder terugbetalen. Dat gebeurt doorgaans door het terug te storten bedrag te verrekenen met nieuwe declaraties. Aangezien het RPZ geen nieuwe declaraties meer indient, hebben de verzekeraars nog geen euro overgemaakt. Zij willen de mogelijkheid om te hoge declaraties te corrigeren niet verliezen. Curator Henri Bentfort van het ziekenhuis zegt met de verzekeraars in overleg te gaan om te bezien of de termijn van vijf jaar ingekort kan worden.

ING Bank kan overigens op een gedeelte van het genoemde bedrag aanspraak maken. Hoe groot dat deel is, is nog onbekend. Daarnaast is een deel van het bedrag als honorarium bedoeld voor de vrijgevestigde medisch specialisten. De curatoren schatten dat dat gaat om circa een miljoen euro.

Totale schuld

De totale schuldenlast van het gefailleerde ziekenhuis bedraagt nu zo'n drieënvijftig miljoen euro. ING is de belangrijkste preferente schuldeiser, met een claim van ruim zeven miljoen euro. Ook hebben de belastingdienst en het UWV zich inmiddels een vordering bij de curatoren ingediend.

Daarnaast hebben zich tot nog toe driehonderzestig partijen bij de curatoren gemeld. In totaal zeggen zij voor zevenendertig miljoen euro open te hebben staan. Allen hebben zij een zogenaamde 'concurrente vordering'. Hun claim wordt pas behandeld nadat de eis van de preferente schuldeisers is behandeld. Op de boedelrekening staat nu zo'n 5,2 miljoen euro.

Somber beeld

Bentfort benadrukt dat het allemaal nog tussentijdse bedragen zijn. “We hebben nog geen eindbalans. Maar als we nu klaar zouden zijn, dan blijft er voor de concurrente schuldeisers niets over. Het ziet er somber uit.”

Blijkens het verslag van de curatoren is het onderzoek naar de oorzaak van het faillissement inmiddels goed op gang. Inmiddels heeft met een dertigtal gesprekken plaatsgevonden met betrokkenen. De curatoren verwachten in het volgende verslag meer duidelijkheid te kunnen geven over de oorzaken van het faillissement en de vraag of die het gevolg is van onrechtmatig handelen.

MediRisk

Inmiddels is er wel voortgang in de onderhandelingen met verzekeraar MediRisk. Begin dit jaar spanden de curatoren een rechtszaak tegen deze verzekeraar aan, omdat die weigerde om schadeclaims van patiënten in behandeling te nemen. Dit omdat de claims na faillissementsdatum waren binnengekomen. (Daan Marselis)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top