Tech

Apple geeft Nederlands e-health project een pluim

Apple geeft Nederlands e-health project een pluim

Technologiegigant Apple heeft in een nieuw verschenen publicatie over de gezondheidszorg wereldwijd een user case opgenomen over het beeldzorgproject van Sensire en Focus Cura.

Apple bracht op 22 juli 2014 in de Verenigde Staten een eerste versie van de publicatie uit als iBook met de titel 'iOS in Healthcare'. Sinds een paar dagen is het iBook wereldwijd te downloaden. Het multimediale iBook beschrijft hoe iPhone en iPad wereldwijd de gezondheidszorg veranderen. Naast voorbeelden van instituten als MayoClinics en Ottawa Hospital komt dus ook het beeldzorgproject aan bod.

Zorg op afstand

Bij het beeldzorgproject, dat in 2012 als pilot startte, hebben cliënten via een iPad contact met de verpleegkundige van de thuiszorg. Ze kunnen vragen stellen, maar de verpleegkundige kan ook op afstand meekijken en advies geven over metingen die de cliënt zelf kan doen. Via een zorgcentrale kan de client in geval van nood 24 uur per dag in contact komen met de thuiszorgorganisatie. Beeldzorg komt inmiddels bij steeds meer organisaties van de grond.

Apple schrijft onder andere over de werking en de gevolgen voor het zorggebruik. “Sensire Thuiszorg maakt gebruik van de iPad om ouderen te helpen bij het krijgen van medische zorg aan huis. Met iPad videoconferencing en apps die door Focus Cura zijn geleverd, voeren verpleegkundigen en artsen virtuele consults met oudere patiënten en houden ze toezicht op hun medische problemen, waaronder hartfalen, COPD, of de ziekte van Parkinson. (…) Sensire iPad oplossingen hebben geleid tot een 40 procent vermindering van het zorgvolume en minder ziekenhuisopnames en bezoeken van patiënten, waardoor ouderen meer vertrouwen houden om zelfstandig te blijven wonen.”

Timing

De timing van het iBook is opmerkelijk. Apple lanceert binnenkort naar alle waarschijnlijkheid een aantal nieuwe producten voor de gezondheidszorg zoals het recent aangekondigde HealthKit en de lang verwachte (maar door Apple nooit officieel bevestigde) iWatch die volgens de geruchten vooral op fitness, zorg en gezondheid gericht zal zijn

Nederland geldt volgens experts als voorbeeldland op het gebied van eHealth innovaties in de zorg.

---

Algemeen directeur van Focus Cura Zorginnovatie Daan Dohmen spreekt 4 november op de e-Health Convention georganiseerd door Emerce en Skipr. Meer informatie en aanmelden: www.ehealthconvention.nl.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top