ACTUEEL

Nog geen ebolavaccin, wel experimenteel serum

Op zijn vroegst in 2015 kan er een vaccin tegen het ebolavirus zijn. Dan moeten de meest optimistische scenario's van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de farmaceutische industrie uitkomen. Aldus Jean-Marie Okwo Bélé, directeur vaccinaties van de WHO, zaterdag tegen de Franse wereldomroep Radio France Internationale.

Bij dierproeven heeft het Britse laboratorium GSK "excellente resultaten" geboekt, aldus Okwo Bélé. Hij hoopt dat in september met de eerste proeven met mensen kan worden begonnen. Er wordt ook elders onderzoek gedaan, maar daar is het werk nog niet zo ver gevorderd. Wat een mogelijke behandeling van de ziekte betreft, betreurt de VN-functionaris dat het serum ZMapp nog niet in voldoende hoeveelheden beschikbaar is om op het terrein ingezet te worden. Het is bij wijze van proef bij twee geïnfecteerde Amerikanen ingezet, "naar het lijkt met uitstekende resultaten".

Experimenteel serum voor Spaanse missionaris

De Spaanse missionaris Miguel Pajares die met het ebolavirus is besmet, wordt in een ziekenhuis in Madrid behandeld met het experimenteel medicijn ZMapp, dat eerder bij wijze van proef bij twee geïnfecteerde Amerikanen is gebruikt. Met toestemming van het Spaanse ministerie van Gezondheid is het medicijn uit het Zwitserse Genève gehaald. Pajares is enkele dagen geleden met een militair vliegtuig uit het West-Afrikaanse land Liberia naar de Spaanse hoofdstad gebracht. Hij werkte in Liberia. Volgens familie van Pajares is de toestand van de missionaris stabiel. Hij heeft de laatste dagen geen bloedingen meer gehad.

'Eboladode' Saudi-Arabië had geen ebola

Het lijkt erop dat de man die afgelopen woensdag in Saudi-Arabië overleed, toch geen ebola had. Dat blijkt uit de eerste testresultaten, zo heeft het Saudische ministerie van Volksgezondheid zaterdag gemeld. Het wachten is nog op extra tests die worden gedaan in de Verenigde Staten en Duitsland. De Saudiër overleed kort nadat hij was teruggekomen van een zakenreis naar Sierra Leone. Hij had ziekteverschijnselen die deden denken aan ebola. De man gold als de eerste eboladode in Saudi-Arabië en ook in Azië.

Canadees heeft ebolavirus niet onder de leden

Een man in Canada die ebola-achtige symptomen vertoonde, blijkt het dodelijke virus niet onder de leden te hebben. Dat hebben testen uitgewezen, meldt het ministerie van Volksgezondheid in Ontario zondag. De man, die grieperige en koortsachtige verschijnselen vertoonde, keerde onlangs terug uit Nigeria, waar de noodtoestand uitgeroepen is vanwege het ebolavirus. De man werd in een ziekenhuis in Toronto in quarantaine gehouden.

WHO: 'Medische noodsituatie van internationale zorg'

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bestempelde de ebola-uitbraak in West-Afrika vrijdag tot een "medische noodsituatie van internationale zorg". De WHO vreest dat de situatie de komende maanden eerst nog verergert, voordat er verbetering optreedt. De uitbraak van ebola in het westen van Afrika heeft al aan zeker 1000 mensen het leven gekost. De meeste slachtoffers vielen in Liberia, Sierra Leone en Guinee. Ook vanuit Nigeria zijn besmettingen gemeld. Een vaccin tegen het virus is op zijn vroegst in 2015 beschikbaar volgens de meest optimistische scenario's van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de farmaceutische industrie, zo liet de WHO weten.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top