ACTUEEL

Vlietlandcoöperatie doet alsof ze al bestaat

Formeel is de coöperatie tussen DSW en het Schiedamse Vlietlandziekenhuis nog 'in oprichting', maar bestuursvoorzitter Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW, die de coöperatie aanvoert, zegt: “Wij doen net of we al bestaan.” Dit meldt Zorgvisie maandag.

Wachten op NMa

De Nederlandse Mededingingsautoriteit moet haar akkoord over de coöperatie, die formeel ‘in oprichting’ is, nog  uitspreken. In mei is de coöperatie aangemeld bij de NMa, omdat het om een vorm van concentratie gaat. Volgens Oomen zou de coöperatie al regelmatig in vergadering bij elkaar komen, rekeningen van het ziekenhuis betalen en helpen met de reorganisatie van zorgprocessen.

Oomen voelt zich sterk staan

Volgens Oomen was de aanmelding bij de NMa niet verplicht. De partijen liepen anders het risico om achteraf een boete te moeten betalen als zou blijken dat het niet mocht. Oomen had dat risico wel willen lopen, maar de bestuurders van het Vlietland Ziekenhuis wilden volgens hem niet. Oomen denkt sterk te staan.  Volgens hem biedt de Zorgverzekeringswet mogelijkheden voor een ziekenhuiscoöperatie. Dit zou ook in het Europees recht verankerd zijn.

Procedure besluitvorming NMa

Om de procedure af te ronden, heeft de NMa antwoord op aanvullende vragen nodig. Als de NMa alle benodigde informatie heeft, moet vervolgens de NZa haar zienswijze geven. Daarna neemt de NMa een besluit.

DSW leidend in coöperatie

DSW heeft met veertig procent het grootste aandeel in de coöperatie. Naaste DSW maken drie regionale zorginstellingen, huisartsen, medisch specialisten en personeelsleden van het Vlietland Ziekenhuis er deel van uit.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top