ACTUEEL

Britse ebola-patiënt uit ziekenhuis

De Britse man die in West-Afrika besmet raakte met ebola heeft woensdag het ziekenhuis in Londen verlaten waar hij werd behandeld. De 29-jarige William Pooley werd behandeld op een speciale isolatie-afdeling. Hij werkte als vrijwillig verpleger in West-Afrika toen hij de ziekte kreeg. Pooley kreeg de experimentele ZMapp-medicijnen toegediend, aldus Britse media.

De patiënt en zijn familie prezen woensdag de goede behandeling die hij had gekregen. "Ik heb op veel manieren geluk gehad, allereerst door het niveau van de behandeling die ik kreeg, echt een wereld van verschil vergeleken met de behandeling die mensen op dit moment in West-Afrika krijgen. Mijn symptomen hebben nooit de ergste fase van de ziekte bereikt. Ik heb mensen een verschrikkelijke dood zien sterven, ik heb wat onplezierige symptomen gehad die in het niet vallen vergeleken met die in de ergste fase van de ziekte." 

ZMapp

Twee Amerikaanse hulpverleners die eerder besmet waren geraakt met ebola zijn onlangs genezen verklaard na behandeling met het experimentele medicijn ZMapp. Een van hen, Nancy Writebol, werkte ook voor SIM USA. Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid heeft miljoenen dollars beschikbaar gesteld voor de versnelde ontwikkeling van het het experimentele middel ZMapp, dat wel is toegediend maar nog niet op mensen was getest. Het gaat om een bedrag van in eerste instantie bijna 25 miljoen dollar, dat kan oplopen tot ruim 42 miljoen dollar.

Vrijdag maakten wetenschappers bekend dat ZMapp 18 geïnfecteerde apen in een laboratorium had genezen. Sommige van de dieren waren zwaar ziek.

Amerikaanse besmetting

Gisteren bleek dat een Amerikaanse dokter in Liberia het ebola-virus heeft. De dokter was voor de organisatie werkzaam in een ziekenhuis in de hoofdstad Monrovia van het Afrikaanse land. Het is nog niet bekend hoe hij het virus heeft opgelopen. De dokter was niet direct betrokken bij de behandeling van ebola-patiënten.

Sterftepercentage

De Wereldgezondheidsorganisatie vreest dat meer dan 20.000 mensen besmet kunnen raken door de uitbraak van ebola in West-Afrika en dat het virus zich verspreidt naar nog meer landen. Het sterftepercentage is ongeveer 52 procent. Het dodental staat momenteel op ruim 1500. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top