Tech

Groningers revalideren in virtuele wereld

Patiënten in Groningen kunnen binnenkort revalideren in een virtuele omgeving. Het UMCG Centrum voor Revalidatie heeft samen met drie andere revalidatiecentra apparatuur daarvoor aangeschaft. Dat gaat op 10 september in gebruik in Beatrixoord.

Het betreft de zogenaamde ‘Gait-Realtime-Analysis-Interactive-Lab’ (GRAIL), een veilige virtuele omgeving voor looptraining en loopanalyse.

Virtuele wereld

De GRAIL is een geavanceerde loopband die bewegingen in verschillende richtingen maakt en de bewegingen van de persoon die erop loopt registreert. De band is omgeven door een groot scherm met een virtuele wereld, bijvoorbeeld een bospad of drukke winkelstraat. De virtuele omgeving en de bewegingen op de band zijn volledig geïntegreerd. De patiënt ziet zijn bewegingen terug in de virtuele omgeving. Hij waant zich in die omgeving en focust niet op zijn beperking of pijn, maar op het doel dat hij wil bereiken: over de boomstronk stappen, of de fietser ontwijken.

Looponderzoek

Dit jaar schaffen vier revalidatiecentra een GRAIL aan, naast Groningen zijn dat Groot Klimmendaal in Arnhem, Revant in Breda en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. De GRAIL biedt artsen en fysiotherapeuten een schat aan gegevens om voor de patiënt een nog beter revalidatieprogramma op maat te maken. En onderzoekers kunnen grote stappen vooruit maken in het wetenschappelijk onderzoek van lopen. In Nederland wordt al veel onderzoek gedaan op dat gebied, Groningen speelt daarbij een belangrijke rol. Met de nieuwe apparatuur wil Nederland wereldwijd koploper worden op het gebied van looponderzoek.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top