ACTUEEL

Hoger beroep tegen ex-neuroloog in december

Het hoger beroep tegen de tot 3 jaar cel veroordeelde ex-neuroloog Ernst Jansen dient op 18 december. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden woensdag laten weten. Het gaat om een zogenoemde regiezitting; wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend. De zaak zou eigenlijk volgende week dienen, maar omdat Jansen vorige maand een nieuwe advocaat in de arm heeft genomen, is dat uitgesteld.

Het was volgens Jansens nieuwe advocaat Peter Plasman niet mogelijk om binnen een maand het omvangrijke dossier van de zaak tot zich te nemen.

Zelfmoord

De ex-neuroloog werd begin dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, onder meer voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses. Een van zijn patiënten pleegde zelfmoord na een slechtnieuwsgesprek met Jansen. De rechtbank acht de ex-neuroloog daarvoor verantwoordelijk.

Het hoger beroep was zowel door de vorige advocaat van Jansen als door het Openbaar Ministerie aangespannen. Jansen is het niet eens met de beslissing van de rechtbank dat hij verantwoordelijk is voor de zelfmoord van zijn ex-patiënte. Het OM is in hoger beroep gegaan tegen de punten waar Jansen voor is vrijgesproken, namelijk het in hulpeloze toestand brengen en laten van hulpbehoevende patiënten.

Grootste strafzaak

De rechtszaak tegen Jansen is de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis. De uitkomst, 3 jaar gevangenisstraf, is ook uniek. Nog niet eerder werd een medisch specialist veroordeeld tot gevangenisstraf voor het stellen van verkeerde diagnoses en ook niet eerder werd een specialist verantwoordelijk gehouden voor iemands zelfmoord. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top