ACTUEEL

Haagse ggz paraat op politiebureau

Honderden verwarde mensen hebben in de afgelopen maanden snel geestelijke zorg gekregen dankzij een nieuw project in Den Haag. Ze waren na overlast of een misdrijf opgepakt en meegenomen naar het hoofdbureau van de Haagse politie. Op dat kantoor zit tegenwoordig 24 uur per dag een medewerker van de ggz, die direct kan beoordelen wat mensen mankeert en wat ze nodig hebben.

In de afgelopen maanden kwamen iets meer dan 800 verwarde mensen binnen bij het politiebureau in het centrum van de hofstad. Meer dan 90 procent kreeg direct passende zorg, maakte de gemeente Den Haag woensdag bekend. In het verleden was het andersom: negen van de tien mensen kregen juist geen zorg, maar stonden "luttele uren later weer op straat", aldus de gemeente.

Het project heet Opvang Verwarde Personen (OVP) en loopt sinds mei. Het is een samenwerking van politie, openbaar ministerie, gemeente en de Parnassia Groep, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. De ggz-medewerkers nemen agenten veel werk uit handen, zegt Den Haag.

Nacht

Henk van Essen, lid van de korpsleiding van de Nationale Politie en voormalig politiechef in Den Haag, zegt in een verklaring: "Juist in de avond en de nachtelijke uren komen we als politie veel verwarde personen tegen, en dan zijn de deuren van de maatschappelijke partners gesloten. Dat geeft problemen, want wij hebben dan patiënten in de cel en het duurt veel te lang voordat iemand zorg krijgt."

Het beleid wordt wellicht uitgebreid. In de toekomst kijken ggz’ers misschien standaard naar alle arrestanten en niet alleen naar de verwarde mensen. Maar volgens Den Haag is dat nu nog "toekomstmuziek". (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top