ACTUEEL

VVD wil steun voor huisarts bij ouderenzorg

Om ouderen die langer thuis willen blijven wonen goed te kunnen helpen, moet de huisarts worden bijgestaan door een praktijkondersteuner ouderengeneeskunde. Arno Rutte, Tweede Kamerlid voor de VVD, pleit maandag voor meer gerichte hulp bij ouderdomsklachten in de huisartsenpraktijk.

"Daar waar de huisarts niet altijd tijd heeft om vragen te bespreken, kan de praktijkondersteuner een oplossing bieden. De praktijkondersteuner heeft de tijd om die vragen rustig door te nemen en te kijken welke zorg of ondersteuning daarbij past", aldus Rutte. Hij ziet vooral voordelen aan de komst van de praktijkondersteuner die oog heeft voor ouderdomsklachten en met zijn komst meteen de werkdruk van de huisarts verlicht.

VWS-begroting

Het VVD-plan, dat steun krijgt van coalitiegenoot PvdA, wordt woensdag voorgelegd aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid) tijdens het Kamerdebat over de VWS-begroting. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Glenn Mitrasing

18 november 2014

Flutoplossing;als de huisarts steeds minder tijd wordt gegund door externe regels en slecht onderbouwde huisartsenzorgbudgetten komt de patiënt vanzelf steeds minder centraal te staan;ook ouderen. Verbeteringen in de zorg bereik je niet door steeds meer zorg weg te delegeren naar praktijkondersteuners die vervolgens een hoop lijstjes moeten invullen die nergens op slaan. Een POH zet 115 vinkjes bij de intake van een COPD-patiënt, turfde Arja Broere voor het BSL POH-jaarcongres. Als die onzinnige lijstje niet goed ingevuld zijn wordt de huisarts alsnog, achteraf gekort terwijl hij het salaris wel mag ophoesten. Hoe houden we ons werk leuk? Niet met deze maatregelen en voor alternatieven zijn vws en zorgverzekeraars stokdoof. En velen, ook dat weet ik zeker, voelen zich geschoffeerd door het dergelijke modellen die ons wordt opgedrongen. Modellen waarin niet langer de patiënt en de zorg die hem/haar toekomt centraal wordt gesteld, maar een DBC ketenzorg of erger nog een zorgstraat... Alsof je je auto door de wasstraat haalt...

Wilma van der Jagt

18 november 2014

Een voorbeeld van een kamerlid die niet precies weet wat er speelt in de praktijk, niet weet van het bestaan van Zichtbare Schakels, wijkverpleegkundige AGZ nieuwe stijl welke inmiddels in de kiem gesmoord dreigt te worden.

Is het overigens ook een blunder van jewelste om de thuiszorg te saneren, juist omdat deze de ogen en oren zijn bij de ouderen thuis en dezelfde wijkverpleegkundige kunnen inschakelen, die op haar beurt rechtstreeks de huisarts of via de praktijkondersteuner hulp kunnen inroepen.

Ook zijn die medewerkers de ogen en oren in de wijk, bij mensen thuis, om mij als SPV in te schakelen. Wanneer mijn missie om de GGZ in de wijk letterlijk neer te zetten, zal slagen als de verbindende schakel vanuit de wijk naar de huisarts toe en de poh-ggz, is ook die cirkel rond. Daarbij is dan ook de drempelloze bereikbaarheid en zichtbaarheid voor alle inwoners van 0 tot 100 goed op poten gezet.

Om dit te bewerkstelligen stroomt er nog heel wat water door de rivier, in mijn woonplaats ben ik al flink bezig met kwartiermaken.
Wat politiek Den Haag betreft in deze, vliegt de zorg nu de afgrond in en zal het niet kunnen uitblijven dat nadat de destructie er is, men zich vertwijfeld af zal vragen; Hoe is het mogelijk, hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Top