ACTUEEL

Ascensio moet zorgverlening staken

Staatssecretaris Van Rijn van VWS heeft Ascensio Zorg in Hilversum op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een aanwijzing gegeven. De zorgaanbieder moet binnen vier weken de zorg staken en alle cliƫnten overdragen aan een andere zorgaanbieder.

Uit het toezicht van de inspectie van de laatste jaren blijkt dat de aanbieder biedt begeleid wonen en dagbesteding aan verstandelijke beperkte jong volwassenen structureel niet voldoet aan de wettelijke eisen en voorwaarden voor verantwoorde zorg. In 2012 kreeg Ascensio al een aanwijzing van de staatsecretaris en in 2013 stelde de IGZ verscherpt toezicht in.

Geen vertrouwen 

Uit het laatste onderzoek van de inspectie in juli 2014 bleek dat er sprake was van fors achterstallig onderhoud van de gebouwen. Ook lieten de woonomstandigheden en de hygiëne te wensen over. Daarnaast waren de ondersteuningsplannen voor de cliënten nog steeds niet op orde en werd er onvoldoende systematisch gewerkt aan de verbetering van de zorg.

Omdat de inspectie geen vertrouwen heeft in de verbeterkracht van de bestuurder, heeft de staatssecretaris nu een aanwijzing gegeven. Ascensio moet binnen vier weken de zorgverlening staken en alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. Ascensio mag pas weer nieuwe cliënten aannemen als zij volgens de inspectie voldoet aan de voorwaarden om verantwoorde zorg te kunnen leveren.

De inspectie ziet toe op de uitvoering van alle punten uit de aanwijzing. Mocht Ascensio niet voldoen aan de aanwijzing, dan kan de staatssecretaris op advies van de IGZ een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom opleggen.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top