ACTUEEL

Logopedisten lopen te hoop tegen korting

Logopedisten roepen de Tweede Kamer op om een stokje te steken voor de structurele bezuiniging van 15 miljoen euro op logopedie. Logopedisten zien de toekomst van zorg aan kinderen met een spraak- c.q. taalstoornis of ouderen met een afasie hierdoor in gevaar komen.

VWS rechtvaardigt de korting met het argument dat er al een aantal jaar minder aan logopedie wordt uitgegeven dan begroot. Volgens de NVLF is dit echter te wijten aan de wurgtarieven die de zorgverzekeraars de logopedisten opleggen. Zorgverzekeraars kopen logopedische zorg 25 procent onder het officiële NZa-tarief in, aldus de vereniging. Zodoende worden de logopedisten “dubbel gepakt”: door de lage tarieven en de budgetkorting die her kabinet wil doorvoeren. De Tweede Kamer buigt zich op 19 november over het onderwerp tijdens de behandeling van de begroting van VWS.

Onmogelijk

De NVLF heeft Kamerleden per brief laten weten ongerust te zijn over de toekomst van logopedische zorg. “De zorg is op deze manier niet vol te houden”, reageert NVLF-voorzitter Theo de Koning . “Innoveren en werken aan kwaliteit wordt nagenoeg onmogelijk. Ik roep de Kamerleden op om in te grijpen in het contracteerproces. De NZa moet echt de rol gaan krijgen van waakhond en opkomen voor het belang van goede en toegankelijke zorg. De nadruk op betaalbaarheid slaat nu door in excessen doordat zorgverzekeraars wordt toegestaan alleen op prijs in te kopen.”

Inkoopmacht

De zorgautoriteit kondigde begin novmeber aan onderzoek te gaan doen naar de inkoopmacht van de vier grote zorgverzekeraars, dit mede naar aanleiding van de noodkreten van logopedisten en andere paramedici. “De hoogste tijd”, vindt De Koning. “Dan is het wel van belang dat de NZa de juiste vragen stelt. Ik wil binnenkort met VWS, de NZa en de zorgverzekeraars om tafel voor afspraken hoe we de kwaliteit van zorg transparanter kunnen maken.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top