ACTUEEL

Faillissement Pasana een feit

Faillissement Pasana een feit

Ziekenhuis De Sionsberg sluit aan het einde van de week zijn deuren. Eigenaar Zorggroep Pasana heeft het faillissement aangevraagd, zo liet de zorggroep woensdagochtend tijdens een persconferentie weten. De patiënten worden ondergebracht in andere ziekenhuizen en de salarisbetaling van de 250 medewerkers wordt overgenomen door het UWV.

De Sionsberg heeft een schuld van 40 miljoen euro en lijdt 2.6 miljoen euro verlies. De organisatie kan niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen. Volgens  bestuursvoorzitter Norbert Hoefsmit kan de begroting ook niet meer sluitend gemaakt worden.

Overname specialisten

Een doorstart is volgens hem niet reëel, en het plan dat de medisch specialisten hadden om het ziekenhuis over te nemen, is volgens hem onvoldoende doorgerekend. Met het faillissement van Pasana is ook de fusie met Nij Smellinghe van de baan.

Voor de ouderenzorgpoot van Pasana is er wel toekomst. Hoefsmit: "Daarvoor hebben we een oplossing gevonden in de vorm van een vangnetconstructie waarin alle activiteiten worden ondergebracht als het faillissement wordt uitgesproken." Zorgverzekeraar De Friesland heeft hiervoor een stichting opgericht. Met de curator moet gekeken worden wie de ouderenzorg uiteindelijk definitief overneemt. "Er is een aantal grote partijen waarvan ik verwacht dat ze interesse hebben. En met één partij hebben we al gesprekken gevoerd. Die is bereid om een businesscase uit te werken."

Patiëntenstop

De Sionsberg heeft het al tijden moeilijk. Vorig jaar bleek dat ongeveer een derde van het personeelsbestand zou worden ontslagen. Dat de positie van Pasana echt wankelde werd deze week duidelijk, toen De Sionsberg een patiëntstop afkondigde. De salarissen konden toen niet meer betaald worden, omdat de ING-bank de rekeningen geblokkeerd had.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top