ACTUEEL

VGZ schiet noodlijdend Gemini te hulp

Zorgverzekeraar Cooperatie VGZ vergoedt de kosten voor spoedeisende hulp die het Gemini Ziekenhuis in Den Helder maakt. De toezegging volgt op het besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om de aanvraag voor een beschikbaarheidsbijdrage voor het Gemini te weigeren.

Het Gemini Ziekenhuis gaat samen met VGZ in beroep tegen de afwijzing. Hangende het beroep vergoedt de zorgverzekeraar de door VGZ klanten kosten voor het ziekenhuis omdat het anders in acute financiële problemen zou komen, zo laat een woordvoerder van VGZ weten.

Driekwart van alle mensen in de regio zijn bij VGZ verzekerd. De andere 25 procent van de gemaakte kosten moeten door de andere zorgverzekeraars vergoedt worden. Met hen is nog geen overeenstemming bereikt.

Machtspositie

De NZa gaf destijds als reden voor de afwijzing dat verzekeraars en het ziekenhuis de spoedzorg zelf kunnen garanderen. "De verzekeraars kunnen bijvoorbeeld hogere tarieven betalen voor de zorg in deze regio bij de huidige zorgaanbieder. Ook kunnen zij ervoor kiezen om deze spoedzorg anders te organiseren, bijvoorbeeld door zelf spoedposten in te richten." VGZ is het met deze redenering niet eens, omdat spoedzorg in de kop van Noord-Holland veel hogere kosten met zich meebrengt dan in dichtbevolkte gebieden. “Daar is die beschikbaarheidsbijdrage nou juist voor,” zo stelt de woordvoerder.

Het is nog niet bekend hoe lang de beroepsprocedure gaat lopen.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top