ACTUEEL

Vijftig Nederlandse laboranten naar ebolalanden

Ongeveer vijftig Nederlandse laboranten gaan in Liberia en Sierra Leone helpen bij de strijd tegen ebola. Ze gaan er bloed van patiënten testen op besmetting met het dodelijke virus.

De gespecialiseerde laboranten doen dat vanuit mobiele laboratoria die Nederland heeft betaald en door het marineschip Karel Doornman naar de West-Afrikaanse landen zijn vervoerd.

Testcapaciteit

Nederland stuurt drie teams van elk vier of vijf laboranten die de komende maanden aan de slag gaan in het getroffen gebied en na enkele weken worden afgelost door een nieuwe ploeg. Volgens minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking hebben de Verenigde Naties laten weten dat er een schrijnend tekort is aan laboratoria en gespecialiseerde medewerkers. Met de Nederlandse bijdrage wordt de medische testcapaciteit in Liberia en Sierra Leone “flink opgeschroefd”, zei ze op 12 december in Brussel.

Respect

Bij de inzet van de laboranten heeft de overheid samengewerkt met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en hulporganisatie Save the Children. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft er “diep respect” voor dat de Nederlanders in het belang van anderen bereid zijn in de ebolalanden te werken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top